- Voeding en Kanker Info - https://www.voedingenkankerinfo.nl -

Kan ik bij kanker zonder zorgen kruidenthee drinken?

Kruidenthee

KruidentheeJa, bij kanker kan zonder problemen kruidenthee worden gedronken

Kruidenthee is geen echte thee

Thee wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Afhankelijk van de manier waarop de theebladeren bewerkt worden ontstaan de verschillende soorten thee zoals groene thee, zwarte thee, oolong en witte thee. Deze theesoorten bevatten meer of minder cafeïne en bepaalde antioxidanten die ook in cacao en wijn voorkomen. Aan thee kunnen allerlei smaakjes worden toegevoegd.

Wanneer thee niet is gemaakt van de bladeren van de theeplant, is het officieel geen thee. De verschillende soorten kruidenthee zoals kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee, zijn officieel dan ook geen theesoorten en bevatten geen cafeïne. Ook de hoeveelheid antioxidanten verschilt.

Kruidenthee bij kanker?

Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar het effect van kruidenthee bij kanker. De studies die wel zijn uitgevoerd zijn gedaan in reageerbuisjes of bij proefdieren. Daaruit komen voorzichtige aanwijzingen dat concentraten van bepaalde soorten kruidenthee (rooibosthee, honingbosthee) de tumorgroei mogelijk kunnen remmen.

Zowel onderzoek bij dieren als onderzoek in reageerbuisjes kunnen echter niet worden vertaald naar de mens, omdat stoffen in het menselijk lichaam zich anders gedragen en de reacties anders kunnen zijn dan bij proefdieren of in reageerbuisjes.

Veel soorten kruidenthee zijn onschuldig en worden al lang gedronken zonder dat er gezondheidsproblemen zijn gerapporteerd. Studies laten daar ook geen aanwijzingen voor zien. Er kan daarom zonder zorgen kruidenthee worden gedronken bij kanker. Het kan een prettige en smakelijke afwisseling zijn, zeker als er veel moet worden gedronken.

Uitzondering

Een uitzondering op het advies en waar speciale aandacht voor geldt zijn: sommige theesoorten worden verkocht als ‘afslankthee’. Deze kunnen senna bladeren bevatten die de darmwerking verstoren en laxerend werken.

Ook thee-varianten met Sint Janskruid worden afgeraden om te nemen. Sint Janskruid kan de werking van vele soorten medicijnen verstoren. Het advies is om deze theeën niet te nemen.