Er zijn geen overtuigende bewijzen dat paddenstoelen de kans op het krijgen van kanker kunnen verkleinen. Er is meer en uitgebreider onderzoek nodig voordat wij een aanbeveling hierover kunnen doen.

 

Paddenstoelen behoren tot de schimmels. Wereldwijd zijn er heel veel verschillende paddenstoelen, met in Nederland al meer dan 5000 soorten. Niet elke paddenstoel is eetbaar. Sommige paddenstoelen zijn giftig. Het kan lastig zijn om te zien of een paddenstoel wel of niet eetbaar is, daarom wordt het afgeraden zelf paddenstoelen te plukken in het bos.

Wat blijkt uit onderzoek?

Uit het grootste, wetenschappelijke onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er geen bewijs is dat het eten van paddenstoelen de kans op kanker beïnvloedt. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het eten van paddenstoelen en de kans op het krijgen van kanker in mensen. Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek. Daarom is er meer en uitgebreider onderzoek nodig.

Het eten van rauwe paddenstoelen

Het eten van rauwe paddenstoelen wordt afgeraden door het Voedingscentrum. Rauwe paddenstoelen bevatten namelijk de gifstof Agaritine. Het eten van grote hoeveelheden Agaritine is giftig en mogelijk ook kankerverwekkend. Daarom wordt er aangeraden de paddenstoelen te koken of te bakken, want dan wordt de Agaritine gedeeltelijk afgebroken.

Ons advies

Er is onvoldoende bewijs dat paddenstoelen een preventieve werking hebben op het ontstaan van kanker. Daarom is er meer en uitgebreider wetenschappelijk onderzoek nodig. Wij raden aan om paddenstoelen te eten omdat je ze lekker vindt en niet met het doel om kanker te voorkomen. Ook passen paddenstoelen in een gevarieerde, gezonde voeding.

Ga nooit zonder deskundige begeleiding wilde paddenstoelen plukken.

Lees ook:
Kan ik paddenstoelen eten bij kanker en de behandeling ervan?
Stimuleren bèta-glucanen de afweer?

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden

 

 

Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek

Een overzichtsartikel uit 2014 beschrijft verschillende studies waarin gekeken is naar het eten van paddenstoelen en de kans op het krijgen van borstkanker. Hieruit bleek dat er een verband was tussen een hogere inname aan paddenstoelen en een lager risico op borstkanker. Er zitten echter wat haken en ogen aan dit onderzoek. Het is namelijk niet duidelijk of het verlaagde risico op borstkanker komt door het eten van paddenstoelen of door andere leefgewoonten die veel voorkomen bij mensen die veel paddenstoelen eten. Daarnaast waren acht van de tien studies uitgevoerd in Azië en slechts twee in Europa. De twee studies die in Europa zijn uitgevoerd lieten geen verlaagd risico op borstkanker zien. Ten slotte kunnen de resultaten ook beïnvloed zijn doordat kankerpatiënten achteraf werden gevraagd naar hun voedingsgewoontes. Hierdoor zijn ze zich wellicht meer bewust van wat ze eerder hebben gedaan of kunnen ze hun eerdere gewoonten over-of juist onderschatten. Daarom is dit een minder betrouwbare manier dan het navragen van de voedingsgewoontes van mensen voordat ze kanker kregen.

Uit een groot Amerikaans onderzoek bleek dat er geen verband was tussen het eten van paddenstoelen en de kans op kanker. Meer dan 100.000 gezonde mannen en vrouwen deden mee aan dit onderzoek en vulden een vragenlijst in over hun voedingsgewoontes. Er was geen verschil in de kans op kanker tussen mensen die bijna nooit paddenstoelen aten en mensen die 5 keer of meer per week paddenstoelen aten. Maar ook dit onderzoek heeft een aantal beperkingen. Zo werd slechts één keer gevraagd nar het eten van paddenstoelen. Ook werd er geen onderscheid gemaakt tussen verschillende paddenstoelen. Ten slotte waren alle deelnemers blank en hadden ze een beroep in de medische sector. Door deze factoren is het onduidelijk of de bevindingen uit deze studie ook van toepassing zijn op de gehele bevolking.