Kan ik met een vegetarische voeding mijn risico op het krijgen van kanker verlagen?

Dat is moeilijk te zeggen, dat ligt eraan hoe de totale vegetarische voeding eruit ziet. Minder (rood) vlees eten verkleint het risico op het krijgen van darmkanker. Het eten van veel voedingsvezels en volkorengranen verlaagt het risico op het krijgen van kanker.

Wat is een vegetarisch eetpatroon?

Iemand die geen vlees eet, maar wel ei en zuivel, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Sommige mensen eten geen vlees, maar wel vis, ei en zuivel. Zijn worden pescotariërs genoemd.

Afhankelijk van de samenstelling wordt vegetarische voeding over het algemeen gekenmerkt door een weinig verzadigde vetten, veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.

Aangetoonde gezondheidseffecten

Een vegetarische voeding is meestal rijk aan vezels door veel groente, fruit en volkoren granen. Uit meerder onderzoeken blijkt dat deze voeding een kleinere kans geeft op het krijgen van chronische ziekten waaronder sommige soorten kanker. Het is echter niet duidelijk of dit door de voeding alleen komt. Het kan ook zijn dat mensen die een vegetarisch eetpatroon hebben, ook gezonder leven door minder alcohol te drinken, niet te roken en meer te bewegen. Ook hebben vegetariërs over het algemeen minder overgewicht dan niet-vegetariërs. Dit is gunstig omdat overgewicht de kans vergroot op maar liefst 12 kankersoorten.

Let op: tekort aan essentiële voedingsstoffen

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen. Deze kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Het gaat om: