Mogelijk hebben gekookte/ bereide tomaten een gunstig effect op de kans op het ontwikkelen van prostaatkanker. Er is geen bewijs dat het slikken van lycopeensupplementen de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleint.

Wat is lycopeen?

Tomaten bevatten lycopeen. Lycopeen is de stof die de rode kleur aan tomaten geeft; hoe roder de tomaat hoe meer lycopeen. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA schade repareren. Samen met het vitamine C uit tomaten reageert lycopeen met andere antioxidanten in andere voedingsmiddelen. Hierdoor wordt het antioxidant effect versterkt.
Lycopeen wordt het beste door het lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is, als het niet ‘opgesloten’ zit in de verse tomaat. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te pureren of te bereiden met olie, bijvoorbeeld in een pastasaus of op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele tomaat.Naast tomaten bevatten ook watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos lycopeen.

Wat is bekend uit onderzoek?

Tomaten en de kans op prostaatkanker

Uit het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat het nog niet duidelijk is of het eten van tomaat de kans op prostaatkanker verkleind. Er is teveel variatie in de verschillende onderzoeken over tomaat en de kans op prostaatkanker.

Effect van een lycopeen supplement op PSA

Resultaten van sommige onderzoeken wijzen erop dat het eten van tomaat, tomatensaus en andere voedingsmiddelen gemaakt met gekookte tomaat de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleint. Er zijn echter ook studies die geen gunstig effect laten zien van tomaten op de kans op prostaatkanker. Door de tegenstrijdige resultaten is het niet mogelijk een conclusie te trekken over het effect van supplementen van lycopeen op het PSA gehalte. Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.

Ons advies

Het eten van gekookte/bereide tomaten en tomaatproducten zorgt mogelijk voor een verlaging van de kans op prostaatkanker. Bovendien passen tomaten in een gezonde voeding. Ons advies is om veel groenten en fruit te eten en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Tomaatproducten, zoals pizza of pastasaus bevatten vaak veel zout, kies daarom met mate voor tomaatproducten. Neem geen lycopeensupplementen om je kans op prostaatkanker te verkleinen.

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden

 

 

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek

Tomaten en de kans op prostaatkanker

Er is een groot onderzoek uitgevoerd waarbij voedingsgegevens en medische informatie van ruim 50.000 mannen bekeken zijn. Een deel van deze mannen (ruim 3000 mannen) kreeg prostaatkanker. Onderzoek liet zien dat mannen die per week meer dan 500 gram gepureerde tomaten in de vorm van tomatensaus, tomatenketchup of tomatensoep aten in de periode voor de diagnose, een kleinere kans hadden op het krijgen van prostaatkanker dan mannen die niet of nauwelijks tomatensaus of tomatenproducten aten. Dit onderzoek lijkt een gunstig effect van gepureerde tomaten op het ontstaan van prostaatkanker te laten zien. Een andere overzichtsstudie onder ruim 260.000 mannen vond ook dat het eten van tomaatproducten de kans op het krijgen van prostaatkanker verkleint.

 

Effect van een lycopeen supplement op PSA

Er zijn twee studies uitgevoerd waarin een groep vrouwen die extracten van rode klaver kreeg werd vergeleken met een groep vrouwen die een placebo (nepmiddel) kreeg.

In twee studies werd een groep mannen die lycopeen supplementen kreeg vergeleken met een groep mannen die geen lycopeen supplementen kreeg. Al deze mannen hadden geen prostaatkanker aan het begin van de studies. In de ene studie hadden mannen die lycopeen supplementen kregen een daling van hun PSA ten opzichte van mannen die dit niet kregen. In de andere studie hadden de mannen die lycopeen supplementen kregen echter een stijging van hun PSA ten opzichte van de mannen die dit niet kregen. Deze resultaten zijn dus erg tegenstrijdig.