Voeding en Kanker info - wetenschap over suiker

Er wordt wel eens gezegd dat suiker een tumor extra laat groeien. Hiervoor is echter geen wetenschappelijk bewijs.
Wel kan het eten van veel suiker gemakkelijk leiden tot overgewicht. Als je kanker hebt kan overgewicht het verloop van de ziekte verslechteren en de kans op het ontwikkelen van een nieuwe tumor vergroten. Dat zijn wel goede redenen om het gebruik van suiker te beperken.

Wat is suiker?

Suiker behoort tot de groep koolhydraten, net als zetmeel en vezels. Koolhydraten zijn voedingsstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Van nature komt suiker voor in suikerriet en suikerbiet. Hieruit wordt kristalsuiker gemaakt. Dit is suiker zoals je het kent uit de suikerpot en wordt ook wel geraffineerde suiker genoemd. Van nature komt suiker ook voor in melk en melkproducten (melksuiker oftewel lactose), fruit en vruchtensappen (vruchtensuiker oftewel fructose) en honing (fructose en glucose).

Suikers worden in veel producten verwerkt. Niet alleen in zoete producten, zoals koek en snoep, maar ook in producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan soep, saus, mayonaise, ketchup en kant-en-klare producten. Op de verpakking staat of en welke suikers zijn toegevoegd.

Alle soorten suiker worden net als alle andere koolhydraten in het lichaam afgebroken tot glucose, wat vervolgens wordt opgenomen in het bloed. Suiker uit de suikerpot wordt sneller opgenomen in het bloed dan suikers uit volkoren producten.

Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn maar weinig goede onderzoeken gedaan naar het effect van suiker op de groei van tumoren. Veel studies zijn uitgevoerd in reageerbuizen of in dieronderzoek met muizen. Deze resultaten zijn niet rechtstreeks te vertalen naar de mens, omdat in ons lichaam processen complexer en anders kunnen zijn. Hierdoor kunnen stoffen zich in ons lichaam anders gedragen en reageren dan bij cellen in een reageerbuis.

Er zijn enkele studies gedaan met mensen. Hierbij werd een relatie gevonden tussen een hogere inname aan suikerrijke dranken en een hoger risico op overlijden aan of de terugkeer van kanker. Dit effect werd vooral gezien bij mensen met overgewicht. Daardoor konden onderzoekers niet aangeven of het gevonden effect wordt veroorzaakt door de suiker of door het overgewicht. Andere oorzaken zouden ook nog mogelijk zijn, zoals te weinig lichaamsbeweging, wat bijdraagt aan het ontwikkelen van overgewicht.

Is het eten van suiker bij kanker slecht?

Er is vooralsnog geen reden om te stoppen met het eten van suiker als je kanker hebt om op die manier het ziekteproces gunstig te beïnvloeden.

Het is wél verstandig om het eten van suiker en suikerrijke producten te beperken. Veel suiker eten of drinken kan gemakkelijk leiden tot overgewicht. Als je kanker hebt kan overgewicht het verloop van de ziekte verslechteren en de kans op het ontwikkelen van een nieuwe tumor vergroten. Dat zijn wel goede redenen om het gebruik van suiker te beperken.

Kun je zonder suiker?

Suiker uit de suikerpot en zoete producten waaraan suiker is toegevoegd, zoals frisdrank, chocola, snoep en gebak, kun je zonder problemen laten staan. Deze producten leveren alleen energie (calorieën), maar geen andere voedingsstoffen.

Andere suikers en koolhydraten heb je echter wel nodig. Iedere cel in ons lichaam heeft namelijk glucose nodig om te groeien en te functioneren. Wanneer je te weinig koolhydraten eet, zal het lichaam op een andere manier voor voldoende glucose zorgen. Hiervoor gaat het lichaam eiwitten gebruiken. Dat kan eiwit uit ons eten zijn, maar ook eiwit van ons eigen spierweefsel. Te weinig glucose in het bloed leidt op deze manier tot afbraak van spieren, waardoor de conditie en de kracht van het lichaam achteruitgaan.

Bovendien leveren producten met koolhydraten zoals fruit, brood, granen, bonen en melk(producten) naast koolhydraten veel andere belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.

Ons advies

De Gezondheidsraad geeft als advies om niet minder dan 40% van je energiebehoefte aan koolhydraten te eten. Dit om de afbraak van spieren tegen te gaan. Voor een goede voeding wordt daarom aanbevolen dagelijks brood, aardappelen, volkoren rijst of pasta, groente, fruit en  melk(producten) te eten en drinken (linken naar aanbevelingen).

Bij een slechte voedingstoestand, onbedoeld gewichtsverlies en slechte eetlust als gevolg van ziekte of behandeling kan het gebruik van suiker nuttig zijn om een goed gewicht te behouden.

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden