Wortelsap past binnen een gezonde voeding, net als andere soorten groente en fruit. Wortelsapconcentraten of supplementen met een grote hoeveelheid bètacaroteen worden echter afgeraden, vooral voor mensen met een hoger risico op kanker. Er is geen bewijs dat wortelsap kanker kan afremmen.

Wat is wortelsap?

Wortelsap wordt gemaakt van wortels. In wortelsap dat je in de supermarkt kunt kopen zit naast wortel vaak sinaasappelsap en soms is er ook suiker aan toegevoegd. Wortelsap bevat, als er geen suiker is toegevoegd, weinig calorieën en veel bètacaroteen, vitamines en mineralen.

Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld voor bètacaroteen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat wortel(sap) de kans op longkanker en borstkanker mogelijk zou kunnen verkleinen. Maar er is nog meer onderzoek nodig.

Negatief effect bij rokers

In Finland en Amerika zijn studies gedaan naar het effect van bètacaroteen bij grote groepen rokers en mensen die in het verleden zijn blootgesteld aan asbest. De deelnemers kregen dagelijks een supplement met een grote hoeveelheid bètacaroteen of een placebo (nepmiddel). Er werd verwacht en gehoopt dat bètacaroteen rokers zou beschermen tegen longkanker, omdat dit ook bij onderzoek in muizen werd gezien. Tijdens de studie ontdekten de onderzoekers echter dat de deelnemers die supplementen met bètacaroteen hadden gekregen juist vaker longkanker kregen.

Ons advies

Wortelsap past binnen een gezonde voeding. Grote hoeveelheden bètacaroteen, zoals in wortelsapconcentraten en supplementen, zijn echter niet veilig. Wanneer je gevarieerd eet met voldoende groenten en fruit, is het overigens niet nodig om supplementen te nemen.

Lees ook:
Kan ik bietensap drinken bij kanker en de behandeling ervan?

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden