Nee, er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het eten of drinken van grapefruit(-sap) de kans op borstkanker kan vergroten. Er wordt wel gezien dat het oestrogeen niveau in het bloed verandert kort na het eten of drinken van grapefruit(sap).

 

Wat zijn grapefruits?

De grapefruit is een subtropische citrusvrucht. Andere voorbeelden van citrusvruchten zijn citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn en mineola. De grapefruit kenmerkt zich aan een bittere, frisse smaak. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat grapefruit en kruisingen van grapefruit, zoals de pomelo, ugli, minealo, tangelo en de zure sinaasappel, kunnen reageren met veel medicijnen, waaronder chemotherapie.

Wat blijkt uit onderzoek?

Er zijn slechts twee studies gevonden waarbij de vrucht grapefruit is onderzocht als risicofactor voor borstkanker. Uit beide studies is niet gebleken dat het eten van grapefruit de kans op borstkanker vergroot. Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek.

Uit het grootste, wetenschappelijke onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er geen bewijs is dat het eten en drinken van grapefruit(sap) de kans op borstkanker vergroot.

Ons advies

Grapefruit past in een gezond voedingspatroon. Let wel op met grapefruit als je medicijnen gebruikt. Grapefruit beïnvloedt namelijk de werking van veel medicijnen.Vraag als je medicijnen krijgt daarom altijd na of je grapefruit en kruisingen van grapefruit mag eten en drinken of lees goed de bijsluiter.

Lees ook:

Mag ik citrusfruit eten en drinken gedurende chemotherapie?
Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken?

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden

 

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek

In een grote, internationale studie werd een groep vrouwen gedurende 9,5 jaar gevolgd. In deze periode is nagevraagd of de vrouwen grapefruit aten. Van de groep heeft 59% aangegeven dat ze weleens grapefruit namen. 4% van de groep vrouwen nam iedere dag ongeveer één hele grapefruit. Van de totale groep heeft in de onderzoeksperiode 3% borstkanker ontwikkeld. Er is in deze studie geen relatie gevonden tussen grapefruit gebruik en het ontwikkelen van borstkanker. Dit gold ook voor de vrouwen die iedere dag grapefruit aten.

Een Amerikaanse studie onderzocht het effect van grapefruit op oestrogeen levels. Oestrogeen speelt namelijk een belangrijke rol in het ontstaan van borstkanker. In deze kleine studie werden 59 gezonde vrouwen na de menopauze in 4 groepen verdeeld: de eerste groep kreeg de vrucht grapefruit, de tweede groep kreeg versgeperst sap van grapefruit, de derde groep kreeg grapefruitsap uit een pak uit de supermarkt en de laatste groep kreeg frisdrank met grapefruitsmaak. Bij de groep die de vrucht grapefruit nam, zag men een stijging van oestrogenen in het bloed. In de andere groepen zakte de concentratie oestrogenen in het bloed. Een week na het stoppen met het eten/drinken van grapefruit(-sap) normaliseerden de concentraties oestrogenen in het bloed zich weer.