Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat koninginnegelei kanker kan genezen. We raden dan ook af om koninginnegelei voor dit doeleinde te gebruiken. Wel kan koninginnegelei helpen de smaak te verbeteren als je last hebt van smaakveranderingen.

Wat is koninginnegelei?

Koninginnegelei, ook wel Royal jelly genoemd, is een romige substantie dat door werkbijen wordt gemaakt. Koninginnegelei wordt vaak verward met honing, maar er zijn enkele verschillen. Zo bestaat koninginnegelei naast suikers ook uit eiwitten en vetten. Hierdoor is het een goede voedingsbron voor de koningin om lang te kunnen leven en voor de larven om snel te kunnen groeien. De precieze samenstelling van koninginnegelei verschilt per land, en dus bijennest, waar het gemaakt wordt. Er is alleen natuurlijke koninginnegelei verkrijgbaar, het wordt niet in een laboratorium geproduceerd.

Koninginnegelei tijdens kanker

Er zijn geen onderzoeken gevonden waarin wordt aangetoond dat koninginnegelei kanker kan genezen. Ook reageerbuisonderzoek en onderzoek met muizen laat geen anti-kanker effect zien. We raden dan ook af om koninginnegelei voor dit doeleinde te gebruiken.

Wel is er aangetoond dat de samenstelling van koninginnegelei bepalend is voor het effect van koninginnegelei. Ook de manier van toedienen blijkt invloed te hebben op het effect van koninginnegelei, bijvoorbeeld in de mond of direct in de bloedbaan. Deze factoren maken het lastig om een mogelijk effect van koninginnegelei op kanker te bepalen.

Koninginnegelei en bijwerkingen van chemotherapie

Tijdens de behandeling van kanker kan je last krijgen van verschillende bijwerkingen. Op basis van onderzoeken in proefdieren en mensen lijktkoninginnegelei te kunnen bijdragen aan het verminderen van sommige bijwerkingen. Een voorbeeld hiervan is ontstekingen in het mondslijmvlies (orale mucositis). Uit een onderzoek bij 100 patiënten die behandeld werden met radiotherapie en chemotherapie bleek dat koninginnegelei zorgde voor een snellere genezing van de ontstekingen in de mond. Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek.

Hoewel de resultaten van sommige onderzoeken gunstig lijken, kunnen er (nog) geen harde conclusies getrokken worden over de werkzaamheid van koninginnegelei. Dit komt doordat de studies vaak zijn uitgevoerd in dieren of kleine groepen patiënten. Er is meer en groter onderzoek nodig.

Daarnaast kan de zoete koninginnegelei helpen de smaak te verbeteren als je last hebt van een verminderde smaak of een vieze smaak in de mond als gevolg van bepaalde type chemokuren.

Koninginnegelei bij een verzwakt immuunsysteem

Koninginnegelei kan net als honing bacteriën bevatten. Normaal zorgt dit niet voor problemen, maar mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem kunnen hier vatbaarder voor zijn. Daarom wordt het afgeraden om koninginnegelei te eten als je een verminderde weestand hebt. Verder zijn er geen aanwijzingen gevonden dat het gebruik van koninginnegelei gevaar kan opleveren bij kanker.

Wanneer je door de behandeling van kanker een verzwakt immuunsysteem hebt, gelden er hygiëneregels om uw risico op besmetting met bacteriën, schimmels en andere ziektemakers te beperken. Lees hier verder waar je op moet letten.

Ons advies
Je kunt koninginnegelei nemen als het je helpt tegen smaakveranderingen. Wel wordt mensen met een verzwakt immuunsysteem afgeraden om koninginnegelei te eten omdat dit bacteriën kan bevatten.

Lees ook
Voedingstips bij mucositis
Voedingstips bij smaak- en reukveranderingen

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek

Een klein onderzoek in 100 patiënten bestudeerde het effect van koninginnegelei op ontstekingen in de slijmvliezen (orale mucositis) veroorzaakt door de behandeling van kanker. Alle patiënten kregen radiotherapie en chemotherapie. De ene helft van de patiënten werd behandeld met een standaard mondspoeling tegen mucositis. De andere helft van de patiënten kreeg naast de standaard mondspoeling ook twee keer per dag een dosis van een halve gram koninginnegelei (1 gram in totaal per dag). De koninginnegelei werd in de mond gesmolten en vloeibaar gemaakt, daarmee werd de mond gespoeld. Daarna mocht er 30 minuten niet gegeten of gedronken worden. Uit de resultaten bleek dat de groep met koninginnegelei een snellere genezing van de ontstekingen in de mond ervaarde. Een matig ernstige ontsteking in de mond duurde ongeveer zes dagen om te genezen met de standaard behandeling en slechts drie dagen met de koninginnegelei. Er kunnen echter geen harde conclusies getrokken worden uit dit onderzoek omdat het een relatief kleine groep patiënten betrof en er niet werd gekeken naar de mogelijke werking van koninginnegelei. Ook waren de twee groepen niet goed vergelijkbaar, omdat de groep patiënten met de standaard mondspoeling geen extra aanwijzing had ontvangen dat zij 30 minuten niets in de mond mochten nemen.