Kunnen asperges het ontstaan van kanker tegengaan?

Het is niet bewezen dat asperges het ontstaan van kanker kunnen tegengaan. In asperges zitten een aantal stoffen waaraan een eventuele preventieve werking tegen kanker wordt toegeschreven. Dit zijn onder andere glutathion, saponinen en asparagine. De werking van deze stoffen om kanker te voorkomen is niet bewezen.

Glutathion: antioxidant als werkzame stof?

Glutathion is een antioxidant welke zowel in dierlijke als plantaardige cellen wordt gevonden. Glutathion is net als andere antioxidanten van belang bij de celdeling en het opruimen van schadelijke stoffen in het lichaam. Toch blijkt dat het slikken van supplementen met antioxidanten niet helpt om kanker te voorkomen. Lees meer over antioxidanten.

‘Ruwe saponinen’ werkzaam tegen kanker?

Daarnaast worden ‘ruwe saponinen’ genoemd als werkzame stof in asperges. Bij een reageerbuis onderzoek remden deze ruwe saponinen de groei van menselijke leukemiecellen. Dat er onder de microscoop een vertragend effect is gezien bij leukemiecellen waar saponinen aan toegevoegd waren, wil echter niet zeggen dat de saponinen uit asperges ook in het menselijk lichaam het ontstaan van kanker tegen gaan. Er is geen onderzoek gedaan bij mensen naar de relatie tussen ruwe saponinen en het ontstaan van kanker.

Asparagine

Asparagine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. De naam asparagine is afkomstig van de asperge omdat het aminozuur voor het eerst in het sap van de asperge is ontdekt. Inmiddels is dit aminozuur ook gezien in vele andere soorten groente en fruit. Asparagine is een veel onderzochte stof. Een variant van asparagine wordt onder andere gebruikt bij de behandeling van acute leukemie bij kinderen. Een tekort aan asparagine is geen oorzaak van acute leukemie. Asparagine wordt in laboratoria gemaakt en verbeterd om vervolgens als medicijn in te zetten. Asperges uit de winkel worden hier niet voor gebruikt en bevatten onvoldoende asparagine om effect te hebben op kanker.

Een ruim gebruik van groente draagt bij aan de hoeveelheid vezels in de voeding en kan op die manier kan wél bijdragen aan het verlagen van het risico op kanker. Variatie is daarbij belangrijk en om die reden is het prima om af en toe asperges op het menu te zetten. Lees meer over het voorkomen van kanker.