Voeding en Kanker - pillendoosje

Ja, behandeling met cisplatine kan tot een magnesiumtekort leiden. Als je behandeld wordt met cisplatine is het belangrijk dat het magnesiumgehalte in je bloed regelmatig gecontroleerd wordt en indien nodig aangevuld wordt.

Wat is cisplatine?

Cisplatine is een chemotherapeuticum wat veelal wordt ingezet bij de behandeling van tumoren in onder andere de eierstokken, baarmoeder, testis, hoofd, hals en longen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Bij behandeling met cisplatine wordt de kans op een magnesiumtekort groter. De oorzaak hiervan is dat cisplatine in de nieren de transportkanalen voor magnesium kan beschadigen. De magnesiumtransportkanaaltjes zorgen ervoor dat magnesium gefilterd wordt uit de urine en in het lichaam blijft. Als de transportkanaaltjes kapot zijn gaat er magnesium via de urine verloren.

Als je cisplatine krijgt, zal je arts regelmatig je nierfunctie en de hoeveelheid magnesium in het bloed controleren. Een tekort kan aangevuld worden met een tablet of via een infuus, afhankelijk van hoe groot het magnesiumtekort is. Dit wordt bepaald en geregeld door uw arts.

Nierbeschadigingen door cisplatine kunnen voorkomen worden door veel te plassen. Het is dan ook belangrijk om een dag voor tot een dag na toediening van cisplatine grote hoeveelheden te drinken.

Ons advies

Laat als je behandeld wordt met cisplatine regelmatig het magnesiumgehalte in het bloed controleren. Drink rondom de chemotherapie minimaal 2 liter water per dag.

Lees ook:

Is het zinvol om magnesium te slikken als supplement bij (borst)kanker?