Ja, als je een tekort hebt aan vitamine D wel. Onderzoek toont aan dat vrouwen met borstkanker vaker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben. Het is daarom goed om de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laten controleren door een arts.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Onder invloed van zonlicht wordt in onze huid vitamine D gevormd. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via voeding (zoals vette vis, eieren en halvarine).

 Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in ons lichaam op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van onze spieren en immuunsysteem. Lees meer over vitamine D

Wat blijkt uit onderzoek?

Verschillende overzichtsstudies laten zien dat een hogere vitamine D inname, of een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed, zorgt voor een gunstiger verloop van de ziekte. Ook blijkt dat vrouwen met borstkanker met een goede hoeveelheid vitamine D in het bloed een hogere overlevingskans hebben. Lees meer over het wetenschappelijk onderzoek

Hoeveelheid vitamine D controleren

Omdat veel onderzoeken aantonen dat vrouwen met borstkanker vaker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben, is het goed om je hoeveelheid vitamine D te laten controleren door een arts of diëtist.

Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij je adviseren over het gebruik van een vitamine D supplement om dit tekort weg te nemen. Er zijn echter nog geen resultaten bekend naar het effect van zeer hoge doseringen vitamine D op het verloop van de ziekte. Het advies is daarom om niet op eigen initiatief grote hoeveelheden vitamine D te slikken.

Lees ook:
Wat is goed om te eten bij botontkalking?

Lees hier verder over het wetenschappelijk onderzoek

Een overzichtsstudie, waarbij resultaten werden bekeken van 6 studies met tezamen 6.000 deelnemers, laat zien dat een hoge vitamine D inname zorgde voor een gunstiger verloop van de ziekte. Ook hebben vrouwen met een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed een betere overleving als ze borstkanker hebben of hebben gehad. Dit werd bevestigd in een overzichtsstudie uit 2016. Een groot onderzoek uit 2017 waar ruim 1.600 vrouwen die borstkanker hebben gehad werden gevolgd, laat ook zien dat vrouwen met een hogere hoeveelheid vitamine D in het bloed een betere overlevingskans hadden. Dit lijkt nog sterker te gelden voor vrouwen voor de menopauze die niet alleen een betere overlevingskans hadden, maar ook langere tijd leefden zonder terugkeer van kanker of uitzaaiingen.