Moet ik vitamine D slikken als ik darmkanker heb of heb gehad?

Ja, als u een tekort aan vitamine D hebt wel. Bij drie grote groepen patiënten met dikkedarmkanker werd gezien dat mensen met een normaal tot hoog niveau aan vitamine D in hun bloed een 30 – 40% lagere kans hadden om te overlijden aan hun ziekte dan mensen met een te laag niveau.Artikel colostoma/ileostoma

Studies bij patiënten met kanker moeten echter voorzichtig worden geïnterpreteerd omdat deze lage vitamine D status ook door de ziekte zelf kan worden veroorzaakt. Het is nog niet aangetoond dat gebruik van vitamine D-supplementen een gunstig effect heeft op de overleving.

Meer over vitamine D

Wat is vitamine D en waarvoor heb ik het nodig? Dat leest u bij Vitamine D.

Groot nog lopend onderzoek in Nederland

In Nederland is onderzoek gaande waarbij de hoeveelheid vitamine D in het bloed van patiënten met darmkanker wordt gemeten vanaf diagnose tot 5 jaar na diagnose (www.voedingenkankerstudies.nl). Dit geeft meer inzicht in het natuurlijk verloop van vitamine D gehaltes in het bloed van mensen met de diagnose darmkanker. Resultaten zullen echter nog jaren op zich laten wachten.

Ook is een onderzoek gaande waarbij gekeken wordt of mensen met darmkanker langer leven als zij een hoge dosis vitamine D krijgen bij hun chemotherapie (FOLFOX en bevacizumab). De ene groep mensen krijgt chemotherapie met de aanbevolen dosis van 10 ug vitamine D,voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar oud. De andere groep mensen krijgt chemotherapie met een hogere dosis van 100 ug vitamine D. Het zal nog enkele jaren duren voor de uitkomsten van deze studie bekend zijn.

Voldoende vitamine D

Omdat onderzoeken consequent aantonen dat mensen met dikkedarmkanker een lage hoeveelheid vitamine D in het bloed hebben is het verstandig om het vitamine D gehalte in uw bloed te laten controleren door een arts of diëtist.

Als de hoeveelheid vitamine D in het bloed te laag is kunnen zij u adviseren over het gebruik van een vitamine D supplement om dit tekort op te heffen. Er zijn echter nog geen resultaten bekend naar het effect van zeer hoge doseringen vitamine D op het verloop van de ziekte. Het advies is daarom om u te houden aan de aanbevelingenniet op eigen initiatief hoge doseringen vitamine D te slikken.

Vitamine D en botontkalking

Vitamine D is belangrijk om calcium te binden in uw botten, en zo te zorgen voor sterke botten. Volg de richtlijnen om botontkalking te voorkomen: wees actief en beweeg dagelijks in de buitenlucht en let op uw voeding. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Volg de aanbevelingen van het Voedingscentrum voor een gezonde voeding. Verder is het advies om extra vitamine D te nemen voor vrouwen tussen de 50 en 70 jaar om botontkalking tegen te gaan. Boven de 70 jaar geldt het advies voor extra vitamine D voor zowel mannen als vrouwen om het risico op vallen en botbreuken te verminderen.

Doe de vitamine D test om te ontdekken of u extra vitamine D nodig heeft.
Bij het Voedingscentrum vindt u een tabel met wie hoeveel vitamine D moet slikken. In alle andere gevallen adviseren wij u om geen vitamine D supplement te slikken.

In alle andere gevallen adviseren wij u om geen vitamine D supplement te slikken.