Voedingenkankerinfo.nl is een programma van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Op deze website worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
In 2013 is de samenwerking tussen IKNL, WUR en LWDO van start gegaan. Doel van deze samenwerking is de voedingszorg bij patiënten met kanker en bij mensen die kanker hebben gehad te verbeteren. Sinds 2017 is de website Voedingenkankerinfo.nl ondergebracht bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al 25 jaar de autoriteit in Nederland op het gebied van voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wil dat door gezonde keuzes in voeding en leeftijd minder mensen kanker krijgen, meer mensen kanker overleven en de kwaliteit van leven tijdens en na kanker toeneemt.

Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is een kennis- en kwaliteitsinstituut voor de oncologische en palliatieve zorg met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) als belangrijkste basis.

Als onafhankelijk instituut biedt IKNL actief ondersteuning bij het verbeteren van de oncologische en palliatieve zorg. Op basis van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie doen we onderzoek, faciliteren we regionale en landelijke samenwerking en ondersteunen we kwaliteitsverbetering in de praktijk.

Wageningen UR is een kennisinstelling die binnen het domein ‘gezonde voeding en leefomgeving’ niet alleen hoogwaardige kennis ontwikkelt, maar ook helpt deze kennis overal ter wereld toe te passen. Al meer dan 20 jaar wordt binnen de afdeling Humane Voeding van de WUR onderzoek gedaan op het gebied van Voeding en Kanker. Meer informatie over lopende studies vindt u bij Voeding en Kanker Studies.

De Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) is een vereniging van oncologie diëtisten uit heel Nederland. Het doel van de LWDO is het optimaliseren van de voedingszorg op het gebied van de oncologie.

Deze website is in de startfase gefinancierd door Alpe d’Huzes. Alpe d’Huzes heeft als missie het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker in alle mogelijke vormen, zodat mensen Goed, Gelukkig en Gezond kunnen leven met kanker. Alpe d’HuZes is opgericht met als doel de onmacht die door kanker ontstaat, om te zetten in kracht.

Recepten

De recepten voor deze website zijn ontwikkeld door Hutten Catering Veghel. De gerechten zijn op smaak getest door patiënten tijdens hun periode van chemotherapie.

Het initiële ontwerp, en de initiële structuur en lay-out van deze website zijn gemaakt door The Online Scientist (www.theonlinescientist.com)

Het wetenschappelijke team achter Voeding en Kanker info

Dr. ir. Merel van Veen

Coördinator Voeding en Kanker

Merel van Veen, werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor het leven met kanker programma. Ze houdt zich bezig met het implementeren van informatievoorziening over voeding en leefstijl tijdens en na kanker en zij draagt zorg voor de website en beantwoordt vragen van patiënten en professionals. 

Suzanne Vonk, MSc

Diëtist en onderzoeksmedewerker

Suzanne is werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds op het leven met kanker programma. Ze houdt zich bezig met het schrijven en updaten van artikelen voor de website over voeding bij kanker. Ook beantwoordt ze vragen van patiënten en professionals en werkt ze aan de nieuwsbrief over leven met kanker.

Dr. José Breedveld

Diëtist en Onderzoeker (Consultant)

José Breedveld, werkzaam bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor het over leven met kanker programma. Ze houdt zich bezig met het implementeren van informatievoorziening over voeding en leefstijl tijdens en na kanker. Daarnaast is zij als wetenschappelijk onderzoeker en diëtist werkzaam bij de Universiteit Maastricht, waar zij onderzoek doet naar de relatie tussen leefstijl en de kwaliteit van leven bij mensen met de diagnose dikkedarmkanker.

De redactie achter Voeding en Kanker info

Prof. dr. ir. Ellen Kampman

Hoogleraar Voeding en ziekte

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte, Wageningen University & Research. Het onderzoek van haar onderzoeksgroep ‘Voeding en Kanker’ is gericht op voeding bij het ontstaan van kanker, en voeding tijdens en na behandeling voor kanker.

Dr. Sandra Beijer

Diëtist en Senior onderzoeker

Sandra Beijer, werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland, initieert, coördineert en begeleidt onderzoeks- en voorlichtingsprojecten op het gebied van voeding en kanker zowel tijdens als na de behandeling.

Kelly Silverio Alonso-Duin, MSc

Diëtist-specialist oncologie

Kelly Silverio Alonso-Duin, werkzaam bij Amsterdam UMC locatie VU medisch centrum, heeft jarenlange ervaring met voedingsbehandeling bij diverse soorten van kanker. Daarnaast ontwikkelt en geeft zij scholing aan diëtisten die zich willen verdiepen in voeding bij kanker en behandeling daarvan.