Hoe kan ik zo fit mogelijk beginnen aan de behandeling van kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Hoe kan ik zo fit mogelijk beginnen aan de behandeling van kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


In de periode voor de behandeling van kanker is het goed om zo fit mogelijk te blijven of te worden. In dit artikel bespreken we de verschillende punten die invloed hebben op je conditie.

Bewegen en trainen

Om verlies van je spieren tegen te gaan is beweging en vooral training nodig. Met krachttraining maak je je spieren sterker en met duurtraining verbeter je je conditie. Om spiermassa op te bouwen moet je ook voldoende eiwitten eten. Lees meer over sporten tijdens de behandeling.

Eiwitrijk en gevarieerd eten

Met voldoende eiwitten wordt 25-30 gram eiwit per hoofdmaaltijd en 20-30 gram eiwit na een training bedoeld. Lees hier meer over eiwitten.

Daarnaast is het voor je conditie belangrijk om gevarieerd te eten om zo alle vitamines en mineralen binnen te krijgen. Vitamine D is hierbij extra belangrijk. Deze vitamine heeft invloed op je spierkracht, spierpijn en herstel na blessures. Vitamine D zit vooral in vette vis en eieren. Daarnaast wordt vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Het is niet altijd nodig om een voedingssupplement te gebruiken. Lees meer over supplementen tijdens de behandeling.

Als voldoende eten lastig is kun je advies vragen aan een diëtist met een specialisatie in oncologie. Kijk hier voor een overzicht van oncologiediëtisten bij jou in de buurt.

Roken

Roken heeft een slechte invloed op je conditie en je behandeling. Stoppen met roken zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof heeft. Daardoor genezen wonden beter en werkt de behandeling beter.

Stoppen met roken is vaak niet eenvoudig en daarom is het goed om met de arts te bespreken welke ondersteuning voor jou het beste werkt.

Alcohol

Het drinken van alcohol kan zorgen voor een slechtere conditie, met name bij meer dan 1-2 glazen per dag. Bij de behandeling met medicijnen kan alcohol een slechte invloed hebben op de werking van medicijnen. Alcohol vertraagt bijvoorbeeld het afbreken van medicijnen door je lever, waardoor je meer last van bijwerkingen kunt krijgen. Lees hier meer over alcohol en kanker.

Stress

Zorgen, spanning en emoties zijn bij de diagnose kanker heel normaal, maar wel vervelend. Het is goed hier aandacht voor te hebben, want stress kan een slechte invloed hebben op de behandeling en het herstel ervan.

Ondersteuning van naasten kan helpen om met deze stress om te gaan. Ook kan je behandelend arts of verpleegkundig specialist je bij ernstige klachten doorverwijzen naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of psycholoog. Zij kunnen je helpen om beter om te gaan met emoties, zoals angst en verdriet, maar kunnen je ook praktisch helpen met bijvoorbeeld hulp in huis. Lees hier meer over emoties en angst bij kanker.

Speciale programma’s

Prehabilitatie is het verbeteren van de lichamelijke en mentale fitheid vóór de start van de behandeling. Het doel is het resultaat van behandeling en het herstel ervan te verbeteren. Samen met een professional wordt een individueel programma opgesteld, met aandacht voor bijvoorbeeld beweging, (eiwitrijke) voeding, de mentale gezondheid en stoppen met roken of alcohol.

Er worden in sommige ziekenhuizen speciale prehabilitatie- of voorbereidingsprogramma’s aangeboden, waarbij je samen met een professional kan werken aan je conditie. Bespreek met je behandelend arts of dit voor jou een goed idee is en wat de mogelijkheden zijn.

Vraag hulp

Wanneer er geen programma beschikbaar is kun je overleggen met je behandelend arts of het voor jou nuttig is doorverwezen te worden naar een oncologische fysiotherapeut voor bewegingsadvies, een oncologiediëtist voor voedingsadvies, een psycholoog voor mentale ondersteuning en hoe je (indien van toepassing) geholpen kunt worden bij het stoppen met roken, alcohol of andere drugs.


Een samenwerking tussen