Verandering of verlies van smaak treedt vaak op bij de behandeling van kanker. In de praktijk wordt door zorgverleners aangeraden om op zoek te gaan naar welke smaken je nog lekker vindt en je voedselkeuzes daarop af te stemmen. Producten die je tegenstaan kun je beter (tijdelijk) laten staan.

Door kanker of de behandeling voor kanker, zoals chemotherapie of radiotherapie, kan je smaak veranderen. De smaak die je proeft komt dan niet meer overeen met hoe je dacht dat het eten smaakte. Dingen die je vroeger heerlijk vond kunnen plotseling niet meer smaken. Ook kan de smaak wisselen per dag.

Wetenschappelijk onderzoek op het gebied van smaakverandering bij kanker en hoe je hier mee om kunt gaan is nog beperkt. Wel worden adviezen gegeven die je beleving van smaken bij smaakverandering mogelijk verbeteren.

Hoe werkt je smaak?

Op je tong, aan de binnenkant van je mond en in je keel zitten smaakknoppen. Hiermee proeven we de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami (ook wel hartig genoemd). Smaak wordt deels ook bepaald door de geur van eten.

De structuur en de temperatuur van je eten en drinken en het gevoel dat dit geeft in je mond spelen ook een rol bij de ervaring van smaak. Zo kan eten in je mond een stroef of droog gevoel geven of juist een vettig gevoel. Krokant of pittig eten maakt dat je beter gaat kauwen, het zorgt voor de aanmaak van speeksel en prikkelt de smaak. Daarnaast speelt de bereidingswijze van eten een rol bij hoe je smaak beleeft, net als de omgeving waarin je eet.

Smaaksturing

Een nieuwe ontwikkeling is het aanpassen van eten op veranderingen in smaak. Dit wordt ook wel smaaksturing genoemd. Koks, voedingsassistenten, diëtisten en verpleegkundigen werken hierin samen. Zij ontwikkelen nieuwe methoden en materialen, zoals folders, recepten en kookworkshops, om mensen met smaakveranderingen door kanker(behandeling) zo goed mogelijk te helpen.

Smaaksturing in ziekenhuizen

In een aantal ziekenhuizen lopen onderzoeken waarbij al vormen van smaaksturing worden toegepast. Er is nog geen eenduidige methode, maar over het algemeen worden mensen gevraagd wat hun klachten zijn wat betreft smaak, wanneer de klachten zijn ontstaan en wat de aard van de klachten is.

Daarnaast wordt in sommige ziekenhuizen een smaaktest aangeboden, waarbij door het proeven van verschillende smaken wordt gekeken wat de smaakvoorkeuren zijn. Ook de reuk kan worden getest met behulp van geursticks. De uitslag van de test laat zien welke voorkeuren voor smaak en geur iemand heeft en wordt individueel advies gegeven. Soms wordt deze uitslag meegegeven in de vorm van een ‘smaakpaspoort’ met daarbij tips en recepten die aansluiten bij de smaakvoorkeuren om thuis mee aan de slag te gaan.

In de ziekenhuizen die met smaaksturing zijn gestart wordt bij het eten rekening gehouden met je smaakvoorkeuren. Dit kan gedaan worden door in de keuken speciale toevoegingen of aanpassingen aan het eten zelf te maken, maar ook door mensen zelf dressings of ‘toppings’ met een specifieke smaak te laten toevoegen aan basisgerechten. De ervaringen met smaaksturing zijn nog wisselend. Niet iedereen heeft er baat bij.

Zelf met smaaksturing aan de slag

Wanneer je weet wat je (nieuwe) voorkeuren in smaak, geur en temperatuur zijn, en hoe iets voelt in de mond, kun je hier rekening mee houden bij de keuze en bereiding van je eten. Dit kan helpen om te gaan met smaakveranderingen.

Hieronder vind je een korte omschrijving van verschillende smaakveranderingen met daarbij enkele tips. Daarna volgt een stappenplan om zelf thuis met smaaksturing aan de slag te gaan.

Niets of weinig proeven of ruiken

Allereerst kan het zijn dat je weinig proeft. Er zijn manieren om je eten dan extra smaak te geven. Bijvoorbeeld het toevoegen van friszure smaken, zoals citroen, of het toevoegen van verse kruiden, kan zorgen dat het eten meer gaat smaken. Probeer daarbij ook nieuwe combinaties, bijvoorbeeld witlof gekookt in sinaasappelsap en op smaak gebracht met vanille, of kook aardappelen eens met laurier.

Eten smaakt anders

Als eten anders smaakt is het belangrijk te ontdekken waar je nieuwe smaakvoorkeuren nu liggen. Er zijn specifieke tips voor de keuze en bereiding van je eten om rekening te houden met deze voorkeuren. Bij een voorkeur voor zoet kan bijvoorbeeld honing of siroop aan gerechten worden toegevoegd en bij een voorkeur voor zuur azijn. Bij een afwijkende vieze smaak, zoals metaalsmaak, kan het bijvoorbeeld helpen om kruiden als kaneel toe te voegen om de metaalsmaak te verminderen.

Eten voelt anders aan in je mond

Als eten anders voelt in je mond kan het helpen eten smeuïger te maken door vet toe te voegen, bijvoorbeeld boter. Ook kan eten prettiger aanvoelen door extra structuur te geven aan je maaltijd. Dit kun je bijvoorbeeld doen met croutons of blokjes komkommer. Ook helpt het soms om de smaak te prikkelen door wat peper aan het eten toe te voegen. De temperatuur bepaalt ook hoe iets aanvoelt in de mond. Zo kan het eten lauwwarm of koud nemen helpen de smaak ervan te verbeteren.

Afkeer van eten en geuren

Als de geur van eten je tegenstaat is het vaak prettiger koud eten te nemen, bijvoorbeeld een maaltijd- of pastasalade. Als bepaalde producten je tegenstaan, kun je dit eten het beste (tijdelijk) vermijden. Maar probeer ook eens dingen die je vroeger niet lustte.

Handig stappenplan om thuis met smaaksturing aan de slag te gaan

Door onderstaande stappen te doorlopen kun je ontdekken wat nu je voorkeuren in smaak, geur en structuur zijn en wat je kunt doen om je eten hierbij te laten aansluiten.

Bepaal hier je voorkeur voor smaak, geur, structuur en temperatuur

Wat geldt voor jou? Klik op de tekst die bij jouw ervaring past.

Ik heb minder of geen smaak, en/of ik ruik weinig.
Voeg sterke of frisse smaak aan je eten toe: Azijn, citroen, limoen, yoghurt, vers fruit
Bosuitje, bleekselderij, knolselderij, paprika, pastinaak, tomaat, ui, venkel
Chutney, gekonfijte gember, mosterd, piccalilly, wasabi
Pikante sauzen, zoals chilisaus en sambal
Pikant gekruide voedingsmiddelen, zoals pittig gekruide worst (salami, chorizo)*
Zoetzure augurkjes en uitjes
Vruchtencompôte
Voeg iets krokants aan je eten toe: Croutons, gehakte nootjes, komkommerstukjes
Gebruik verse kruiden of specerijen met een sterke smaak: Basilicum, cayennepeper, chilipeper, citroenmelisse, dille, dragon, gember, kaneel, kardemom, kerrie, knoflook, koriander, kruidnagel, laurier, munt, nootmuskaat, rozemarijn, selderij, steranijs, tijm, verse peper, witte peper
Probeer iets nieuws: Bakken of grillen (in plaats van koken) geeft meer smaak
Picallily of chutney bij de hutspot.
Toetjes, ontbijtgranen en pap met kaneel, kardemom, speculaaskruiden of nootmuskaat.
Cranberrycompote, appelmoes of perzik bij de maaltijd.
Vlees(vervangers) marineren in bijv. vruchtensap met azijn of ketjap
Groenten grillen met verse kruiden
Aan de slag met recepten: Op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/ vind je recepten die rekening houden met smaakveranderingen. Je kun recepten selecteren; kies hier voor de pittige en meer zure gerechten.

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/shaksuka-eieren-in-pittige-groentesaus/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Alles smaakt anders. Ik heb een voorkeur voor zoet.
Voeg zoete smaken aan je eten toe: (Basterd)suiker, bruine suiker, jam, honing, stroop (allerlei soorten), vruchtensiroop*
Melk- of roomsaus of boter bij groente
Vers fruit, gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, appel) Vruchtencompôte, zoals appel-, peer- of cranberrycompote
Chutney, zoete ketjap, gembersiroop, zoete satésaus
Gebruik verse kruiden of specerijen: Basilicum, dille, kardemom, komijn
Kies eens voor: Pompoen, rode paprika, ui, wortel, zoete aardappel
Zoete dranken met koolzuurKies eens voor een zoete aardappelstamppot of probeer geweld gedroogd fruit (tutti fruti), stoofpeertjes of appelmoes bij de maaltijd
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakverandering zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/.

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/lauw-warme-banaan/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Alles smaakt anders. Ik heb een voorkeur voor zuur.
Voeg zure smaken aan je eten toe: Citroen, limoen
Crème fraîche, zure room, yoghurt
Dressing van olijfolie, azijn, wijnazijn, dragonazijn, zout, peper Atjar tjampoer, azijn, augurkjes, blokjes tomaat, citroensap of -rasp, (grove) mosterd, kappertjes, limoen, zilveruitjes, tomatenketchup, zure wijnsaus, picllily
Gebruik verse kruiden: Citroenmelisse, dille, peterselie
Kies eens voor: Andijvie, postelein, tomaat, zuurkool
Bessen
Groenten als rauwkost
Ham*, oude kaas,
Zure dranken, zoals karnemelk, citroenlimonade, bitterlemon
Zure haring, rolmops
Aan de slag met recepten: Kies bijvoorbeeld pasta met tomatensaus of zuurkoolstampot

Recepten op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/ kunnen worden gefilterd op de smaak zuur.

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/limoenrijst-met-gepocheerde-kip/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Alles smaakt anders. Ik heb een voorkeur voor zout**.
Voeg zoute smaken aan je eten toe: Gezouten of gerookte vis, kip of vlees*, zoals gerookte paling, gerookte zalm, ham*, (uitgebakken) spekjes*
(Oude) kaas
Sauzen
Zeekraal, lamsoor.
Zout, zeezout, zoute ketjap, mosterd
Zoute haring, ansjovis, sardientjes en andere vis uit blik
Gebruik verse kruiden en specerijen: Peterselie, bieslook, kardemom
Kies ook eens voor: Maaltijdsoep, stamppot, salade met gerookte kip of vis
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/.

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/aziatische-zalm-met-quinoa/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.

**Wanneer je om medische reden weinig zout mag, zijn deze tips niet geschikt

Alles smaakt anders. Ik heb een voorkeur voor bitter.
Voeg bittere smaken aan je eten toe: Marmelade
Augurkjes, (Grove) Mosterd, kappertjes, lente-ui, olijven, zilveruitjes
Crème fraîche, yoghurt
Dressing met azijn, dragonazijn, citroen, wijnazijn
Oude kaas, schimmelkaas, rauwe ham*
Gebruik verse kruiden en specerijen: Koriander, kurkuma / geelwortel, laos, verse koriander
Basilicum, bladselderij, dille, groene kruiden, komijn, laurier
Kies ook eens voor: Andijvie, paksoi, paprika, rucola, spinazie, witlof
Grapefruit, rabarber
Koffie, dranken met koolzuur, bitter lemon, tonic
Aan de slag met recepten: Maak eens een witlofschotel met oude kaas.

Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/.

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/groene-power-burger-met-avocado-en-cheddar-kaas/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Alles smaakt anders. Ik heb een voorkeur voor umami.
Voeg hartige smaken aan je eten toe: Balsamico azijn
Zoete tomaat, tomatenketchup
Boter
Bouillon, spek*
Gember (vers, siroop of pasta)
Gedroogde uitjes
Oude kaas, Parmezaanse kaas
Pijnboompitten
Rode ui
Vissaus
Sardientjes
Gebruik verse kruiden en specerijen: Basilicum, dille, koriander, gember, kardemom, peterselie, trassi
Kies eens voor: Bami of nasi
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/kippendijen-met-olijven-gember-en-sinaasappel/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Ik proef te veel. Ik heb een te sterke smaak.
Gebruik neutrale smaken: Aardappelpuree
Bereid sterker smakende groenten in melksaus
Ei
Fruit, vers of fruitmoes
Honing*
Neutrale zuivelproducten: melk, room, pap, jonge kaas, smeerkaas
Neutrale graanproducten: brood, beschuit, rijst, pasta
Salades
Worteltjes, doperwtjes
Kijk naar de temperatuur van je eten: Warme gerechten zijn sterker van smaak dan koude gerechten
Probeer uit bij welke temperatuur eten het beste smaakt
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/erwten-courgette-soep/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Door de geur van eten verdwijnt mijn eetlust. Ik kan sterke geuren van eten niet verdragen.
De temperatuur van je eten: Koud eten ruikt minder sterk
Eet gerecht niet warm maar lauwwarm of op kamertemperatuur
Kies voor koude gerechten en dranken
Kies ook eens voor: Een smoothie van groenten en fruit, een ijsje* of een koude soep, zoals gazpacho, of een maaltijd- of pastasalade
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/frisse-groentesalade-met-avocadodressing/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Eten vind ik niet lekker smaken. Alles heeft een metaalsmaak.
Voeg smaken aan je eten toe: Geraspte wortel, honing*
Gebruik verse kruiden en specerijen: Basilicum, kaneel, oregano, peper, tijm
Kies eens voor: Koude gerechten.
Een vieze smaak kan ook het gevolg zijn van een droge mond. Goede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen. Gebruik bijvoorbeeld geen bestek van metaal.
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakverandering zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/koffie-smoothie-met-kaneel-en-honing/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Eten vind ik niet lekker smaken. Het heeft een vieze smaak (algemeen, karton, bittere smaak).
Voeg frisse, zure en fruitsmaken aan je eten toe: Friszure smaken, zoals augurkjes, vers fruit, yoghurt, zilveruitjes
Sterke smaken, zoals basilicum, citroen, pepermunt, zoetzure sauzen
Fruit smaken, zoals cranberrycompôte, appelmoes, perzik
Ook hartige smaken kunnen helpen, zoals ansjovis, mosterd, zout
Voor het wegnemen van een bittere smaak helpen vaak: Knoflook, koriander
Room
Spek*
Waterkers
Kies ook eens voor: Citroen of komkommer toevoegen aan water
Salade van haring en biet
Vlees(vervangers)* combineren met iets friszoets, zoals cranberrycompôte, appelmoes of perzik, of marineren in bijvoorbeeld vruchtensap met azijn.
Yoghurt met fruit.Een vieze smaak kan ook het gevolg zijn van een droge mond. Goede mondverzorging, extra spoelen en drinken voor het eten om die smaak weg te spoelen kan soms helpen.
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/quinoa-salade-met-bietjes-appel-en-pitten/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Soms zijn tips, zoals die voor vlees en suiker, tegenstrijdig met de adviezen die gelden voor de preventie van kanker. Bij de behandeling van kanker kan het tijdelijk noodzakelijk zijn om van deze adviezen af te wijken. Het is in deze situatie dan ook niet erg om tijdelijk wat meer vlees of suiker te eten. Het is belangrijker om voldoende te eten om op krachten te blijven om de behandeling zo goed mogelijk te kunnen doorstaan. Nadat de behandeling afgerond is zijn de adviezen voor de preventie van kanker weer van toepassing. Vraag een oncologiediëtist om advies bij twijfels hierover.
Ik heb last van een droge mond.
Voeg vocht aan je eten toe of producten die je eten smeuïger maken: Boter, room, crème fraîche of mayonaise
Limoen, citroen (niet geschikt bij pijnlijke mond)
Friszure producten, zoals appel, tomaat, augurk of uitjes. Kies bij een pijnlijke mond liever voor komkommer en stukjes paprika.
Melk, pap, vla of yoghurt, room, boter Sauzen, zoals melksaus of kant-en-klare koude sauzen
Ragoût of soep
Probeer ook eens: Dranken zoals water, thee, citroenlimonade, melk, karnemelk
Soepen en gerechten waar veel vocht aan is toegevoegd
Neem ook eens een maaltijdsoep
Voeg extra vocht toe aan gerechten, bijv. extra melk door de stamppot
Voeg vet toe, zoals room of boter
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:

https://www.voedingenkankerinfo.nl/maaltijd-vissoep/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

*Weinig drinken kan een vieze smaak in de mond veroorzaken. Probeer daarom voldoende te drinken. Ideeën hiervoor vind je op https://www.voedingenkankerinfo.nl/energiearme-dranken/
Ik heb behoefte aan meer structuur, aan meer krokante onderdelen in het eten.
Voeg structuur aan je eten toe: Gedroogde uitjes
Krokant eten zoals geroosterd brood of crackers, of iets met een korstje zoals gepaneerd vlees, vis, kaas, ovenschotel met korstje
Noten en geroosterde pitten en zaden
Muesli
Rauwkost, zoals komkommer
Gebruik verse kruiden: Citroenmelisse, dille, peterselie
Kies ook eens voor: Doe extra croutons of komkommerblokjes in de soep, saus of of op de maaltijd
Strooi gehakte nootjes over een toetje
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens:
https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/oosterse-salade-met-quinoa-wortel-tonijn-en-sojadressing/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

Ik heb behoefte aan smeuïg en zachter eten.
Voeg toe: Boter, room, crème fraîche
Koude sauzen, zoals mayonaise, of andere kant-en-klare saus
Melk, pap, vla of yoghurt, room, boter
Warme sauzen, jus
Kies ook eens voor: Gebruik extra jus of saus
Voeg mayonaise toe aan de warme maaltijd
Aan de slag met recepten: Ideeën voor recepten die rekening houden met smaakveranderingen zijn te vinden op Voedingenkankerinfo.nl/recepten/

Probeer bijvoorbeeld ook eens: https://www.voedingenkankerinfo.nl/recept/volle-kwark-met-walnoten-banaan-en-cacao/

Kijk voor wat je nog meer kunt doen bij onze andere artikelen: Is het normaal dat de smaak verandert?

Hoe lang duurt het voordat de smaak weer terugkomt na de behandeling?

Voedingstips bij smaak- en reukverandering

Ik wil een online smaaktest doen.
Op www.smaakcheck.nl kun je een test vinden om meer inzicht krijgen in de eigen smaak en smaakvoorkeuren.

Ons advies

Heb je last van veranderingen of verlies van smaak? Probeer dan eens of smaaksturing kan helpen. Informeer in het ziekenhuis waar je behandeld wordt of er adviezen over smaaksturing worden gegeven. Ook kun je een individueel advies krijgen van een oncologiediëtist. Een oncologiediëtist bij je in de buurt vind je op www.verwijsgidskanker.nl

Recepten en informatie

Met dank aan alle zorgverleners en onderzoekers die hun praktijkadviezen en ervaringen met ons hebben gedeeld als basis voor dit artikel.

 Lees meer over smaak en smaakverandering