Tips bij emoties en angst bij kanker

De diagnose kanker zet je leven op z’n kop. Je bent misschien boos, angstig, verdrietig of hebt een gevoel van onmacht. Dat je deze emoties ervaart, is begrijpelijk en normaal.

 

Wat kan ik doen?


Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag hoe je om kunt gaan met kanker en de gevolgen daarvan. Iedereen gaat op een andere manier om met zijn emoties en elke situatie is anders. Door de diagnose kanker is je toekomst misschien onzeker geworden. Je weet wellicht niet of de behandeling zal werken. Hierdoor kun je je angstig voelen wat kan leiden tot slaap- en concentratieproblemen en paniek. Dit kan je ernstig beperken in het dagelijks leven.

Het kan helpen om te praten met een professional. Je kunt hiervoor een verwijzing krijgen bij de huisarts, de verpleegkundige of de specialist. Ook kun je kijken op www.verwijsgidskanker.nl voor een gespecialiseerde zorgverlener in uw omgeving. Hier vind je onder andere maatschappelijk werkers, geestelijk verzorgers, psychologen en psychotherapeuten, die bekend zijn met de gevolgen van kanker.

Het kan prettig zijn om met lotgenoten te praten. Lotgenotencontact is mogelijk via de discussiegroepen op de website www.kanker.nl. Hier vind je tevens veel persoonlijke verhalen van mensen die vertellen hoe zij met de ziekte omgaan. Wellicht kun je hier steun uit putten.

Je kunt ook een bezoek aan een inloophuis overwegen. Kijk op de website www.ipso.nl voor een overzicht van inloophuizen in Nederland.

In een inloophuis word je ontvangen in een huiselijke omgeving door gastheren en -vrouwen die weten wat de impact van de ziekte is. Je kunt er binnenlopen voor informatie, een luisterend oor, lotgenotencontact of deelname aan ontspannende of creatieve activiteiten.

Het is belangrijk dat je niet ongewild alleen blijft zitten met gevoelens van angst en onzekerheid. Praat er dan over en kies iets dat bij je past.