wkof Deze website is een samenwerking tussen: Voeding en Kanker info is een samenwerking tussen
Array ( [title] => Voeding na de behandeling [subtitle] => [secondary_content] => [post_id] => 7 [alignment] => left [content_type] => breadcrumbs [has_title_line] => page has-line [pname] => voeding-na-de-behandeling [ptype] => page )

Voeding na de behandeling

Voeding na de behandeling2019-07-25T15:44:09+01:00
In de periode na de behandeling pak je langzaam weer je leven op. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn om alles wat je de laatste tijd hebt meegemaakt een plaats te geven in het dagelijks leven. Je voelt je misschien angstig of onzeker over de toekomst. Mogelijk heb je nog klachten die door de behandeling zijn veroorzaakt en kun je nog niet uit de voeten zoals je graag zou willen.

Doordat je kanker hebt gekregen en hiervoor bent behandeld is je leven veranderd. Hierdoor moet je opnieuw de balans vinden zodat je je leven kunt leiden zoals je dat het liefste zou doen. Om opnieuw evenwicht in je leven te krijgen kan het helpen om de regie over je leven weer in eigen hand te nemen. Dat je zelf veranderingen in gang zet die een positief effect hebben op hoe je in het leven staat en hoe je je voelt.

Veranderingen in het eetpatroon en de mate van beweging zijn zaken die je zelf in de hand hebt, je kunt hier zelf iets aan doen. Het kan lastig zijn om een begin te maken. Voor recepten die passen binnen een goede voeding na de behandeling kun je kijken bij de recepten van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en bij het Voedingscentrum.


Wat kan ik doen om mijn kans om nogmaals kanker te krijgen te verkleinen?

De afgelopen jaren is er heel veel onderzoek gedaan naar het voorkomen van kanker. Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor mensen die kanker hebben gehad. Nieuwe onderzoeken richten zich steeds vaker op wat je kunt doen om je kans om nogmaals kanker te krijgen te verkleinen. Omdat het onderzoek op dit gebied nog relatief nieuw is, is het nog niet mogelijk om specifieke adviezen voor voeding en leefstijl te geven aan mensen die kanker hebben gehad. Het onderzoek dat gedaan is, laat wel steeds meer aanwijzingen zien dat voeding en leefstijl na kanker belangrijk zijn.

Aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft de huidig beschikbare wetenschappelijke onderzoeken bestudeerd en de adviezen voor voeding en beweging als je kanker hebt gehad op een rij gezet. Het advies is om indien mogelijk de algemene aanbevelingen voor kankerpreventie op te volgen. Bij twijfel is het verstandig om te overleggen met een zorgprofessional. Daarnaast hebben onze diëtisten, experts en wetenschappers antwoord gegeven op vragen waar veel mensen die kanker hebben gehad mee worstelen. Zo kun je aan de slag met wetenschappelijk verantwoorde adviezen.

1Blijf op een gezond gewicht.

Houd je gewicht binnen gezonde grenzen* en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd.

Overgewicht en obesitas verhogen het risico op 12 soorten kanker. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen behoud je een gezond gewicht.

*Met gezonde grenzen bedoelen we een Body Mass Index (BMI) tussen 18,5 en 24,9 kg/m2.

2Kom in beweging.

Maak lichaamsbeweging onderdeel van je dagelijks leven – loop meer en zit minder.

Lichaamsbeweging kan je beschermen tegen verschillende soorten kanker, waaronder darmkanker en borstkanker. Regelmatige lichaamsbeweging helpt tevens overgewicht en obesitas voorkomen. Iedere vorm van lichaamsbeweging draagt al bij aan een gezondere leefwijze.

3Eet veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten.

Maak volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten, zoals bruine bonen en linzen een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding.

Groenten, fruit en andere vezelrijke producten kunnen je tegen kanker beschermen. Bijvoorbeeld kanker in de mond, maag en darm. Ons advies is om iedere dag minimaal 30 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Daarnaast is het goed om dagelijks minimaal 250 gram groente en twee stuks fruit te eten.

4Eet zo min mogelijk fastfood en ander voorbewerkt voedsel waar veel vet, zetmeel of suiker in zit.

Het beperken van deze producten helpt je minder calorieën binnen te krijgen en je gewicht gezond te houden.

Calorierijke voeding bevat meestal weinig vitaminen en mineralen en veel ongezonde vetten en suikers. Deze voedingsmiddelen vergroten de kans op obesitas en dus ook op kanker. Vervang deze producten door groente en fruit.

5Beperk het eten van rood en bewerkt vlees.

Eet weinig rood vlees, zoals rund-, varkens- en lamsvlees. Eet weinig of geen bewerkt vlees.

Onderzoek toont aan dat het eten van rood en bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Bewerkt vlees is al het vlees dat is gerookt, gezouten of op een andere manier geconserveerd door het toevoegen van conserveringsmiddelen. Eet per week niet meer dan 350-500 gram (gewicht van bereid vlees) rood vlees. Vermijd het eten van bewerkt vlees zoals ham, salami en worst.

6Drink zo min mogelijk dranken met toegevoegde suiker.

Drink vooral water en ongezoete dranken. Dranken met veel suiker zijn een belangrijke oorzaak van overgewicht.

Voorbeelden zijn frisdranken, fruitdranken en (gezoete) vruchtensappen. Drink bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker. Meer informatie over energiearme dranken vind je bij “Energiearme dranken”.

7Drink zo min mogelijk alcohol.

Voor de preventie van kanker kun je het best geen alcohol drinken.

Alcohol verhoogt de kans op verschillende soorten kanker, waaronder mondkanker en borstkanker.

8Gebruik geen voedingssupplementen voor de preventie van kanker.

Probeer de voedingsstoffen die je nodig hebt alleen uit voeding te halen.

Onderzoek toont aan dat een hoge dosis van bepaalde voedingssupplementen het risico op kanker kan beïnvloeden. Het is beter om alle benodigde voedingsstoffen via je voeding binnen te krijgen. Sommige groepen mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen.

En natuurlijk… niet roken en niet onbeschermd zonnen!

Vragen over voeding na de behandeling


Wat is het effect van probiotica op kanker?

Er is geen bewijs uit onderzoek bij mensen dat probiotica beschermen tegen kanker of juist bijdragen aan het ontstaan van kanker. Er zijn eerste aanwijzingen dat probiotica gunstige effecten hebben al [...]

Kan wortelsap de kans op kanker verkleinen?

Wortelsap past binnen een gezonde voeding, net als andere soorten groente en fruit. Wortelsapconcentraten of supplementen met een grote hoeveelheid bètacaroteen worden echter afgeraden, vooral voor me [...]

Deze website is een samenwerking tussen:Voeding en Kanker info is een samenwerking tussen