Voeding en kanker boodschappen doen maaltijden bereidenSoms kan zelf boodschappen doen en zelf koken veel energie vragen tijdens de behandeling of in de periode van herstel. Het is daarom goed om alternatieven na te gaan wanneer het even niet lukt om zelf te koken of om zelf boodschappen te doen.

Voedingstips


  • Met minder energie maaltijden bereiden

  • Zelf koken kan veel energie kosten. Om uw energie te sparen kunt u gebruik maken van kant en klaar maaltijden. Bijvoorbeeld uit de diepvries of het koelvak en producten uit blik of glas. De voedingswaarde hiervan is praktisch gelijk aan die van verse producten. Dit geldt alleen niet voor fruit. Fruit kunt u het beste vers eten, al kunt u in de supermarkt of bij de groenteboer wel voorgesneden of vers geperst fruit kopen. U kunt ook voor meerdere dagen koken en porties invriezen. Op dagen of momenten dat u erg moe bent, hoeft u alleen maar de maaltijd op te warmen. U kunt ook uw naasten vragen om een aantal porties klaar te maken om te bewaren in de diepvries.

  • Maaltijdservice is een goede optie

  • Er zijn diverse organisaties die maaltijden bij u thuis brengen: koelvers of ingevroren. Op internet of in de gemeentegids kunt u vinden of er in uw woonplaats zo’n maaltijdservice is. U kunt het ook navragen bij uw huisarts, verpleegkundige of bij de thuiszorg. Afhankelijk van uw behoefte kunt u maaltijden thuis krijgen waar u zelf weinig of niets meer aan hoeft te doen.

  • Hulp van anderen

  • Soms is het moeilijk om hulp te vragen of om taken over te laten aan anderen. Door toch een aantal taken aan anderen over te laten kunt u meer rust nemen. Hierdoor blijft meer energie over voor uw behandeling en/of herstel. Er zijn verschillende manieren van hulp mogelijk. Wellicht kunnen boodschappen thuis worden bezorgd of kan iemand boodschappen voor u doen. Of voor u koken of zorgen voor tussendoortjes. Maak duidelijke afspraken over waar u hulp bij nodig heeft, wat u prettig vindt en of de hulp tijdelijk is