Artikel diarree bij kanker chemoOver het algemeen is voeding niet de oorzaak van de diarree. Diarree geeft aan dat het maag-darmkanaal niet goed functioneert. Ziekte, behandelingen of medicijnen hebben invloed op het maag-darmkanaal en kunnen diarree veroorzaken. Uw arts of verpleegkundige kunnen u vertellen of dat ook in uw situatie het geval is. Afhankelijk van de oorzaak kan de arts medicijnen voorschrijven.

Dunne onregelmatige ontlasting is niet alleen het eindresultaat van voeding die u eet of drinkt. Ook bij niet-eten wordt door de darm door het afgestoten slijmvlies ontlasting gevormd.

Stoppende voeding bestaat niet: alle voedingsmiddelen zetten de darm enigszins in werking.

Voedingstips


 • Eet zo normaal mogelijk en gebruik gevarieerde voeding zonder strenge beperkingen.

 • Varieer met smaken en probeer iedere 2 uur iets te nemen. Door de diarree krijgen de darmen minder tijd om voedingsstoffen op te nemen. Daardoor is het goed om wat meer te eten wanneer dat lukt. Eet zo normaal en gevarieerd mogelijk. Een streng dieet kan averechts werken op herstel van een goede darmwerking en heeft alleen effect als er een duidelijke aanleiding voor is. Het heeft geen zin om minder te eten of te vasten als u last heeft van diarree. Het is juist goed om te blijven eten en drinken zodat het lichaam niet uitgedroogd raakt en de diarree niet onnodig ernstiger wordt.

 • Let op uw gewicht.

 • Als u gewicht verliest, is dat een teken dat er onvoldoende voeding of vocht door de darm wordt opgenomen. In dat geval is het goed om een diëtist te raadplegen. Die kan advies geven welke voedingsmaatregelen u kunt nemen om ondanks de diarree toch op gewicht te blijven. Uw verpleegkundige of arts kunnen u in contact brengen met de diëtist die met hen samenwerkt. Voordat u een afspraak heeft met een diëtist kunt alvast met deze tips beginnen: www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-ongewenst-gewichtsverlies-bij-kanker/

 • Zorg dat u voldoende drinkt.

 • Drink 12 -16 kopjes of glazen per dag (1,5-2 liter). Alle soorten vocht tellen mee zoals: sap, limonade, appelmoes, vla, yoghurt, bouillon, water, koffie en thee. Een grote hoeveelheid drinken kan in het begin lastig zijn omdat u niet altijd dorst heeft. Schrijf een paar dagen op als u wat heeft gedronken zodat u snel kunt zien hoeveel u al heeft gehad. Probeer de vochtinname goed over de dag te verdelen.

 • Wees royaal met zout gebruik.

 • Met diarree gaat veel zout verloren en dat moet worden aangevuld. Neem regelmatig een kopje soep of bouillon. Dat kunt u zelf maken, maar bouillon van een bouillontablet en cup-a-soup zijn ook goede zoutleveranciers. Maak gebruik van hartig beleg zoals vleeswaren en kaas op het brood of neem een stukje vlees of kaas uit het vuistje. Als tussendoortje kunt u ook zoutjes, chips of gezouten noten nemen. Maak bij de bereiding van de warme maaltijd royaler gebruik van zout, milde kruidenmengsel of sauzen met toegevoegd zout.

 • Neem geen grote porties eten.

 • Vermijd grote maaltijden; neem liever een kleine portie, dat kunnen maag en darm beter verwerken. Neem soep een uurtje eerder en een nagerecht een uurtje later. En gebruik vaker iets tussendoor.

 • Matig gebruik van koffie en alcohol.

 • Koffie heeft een stimulerend effect op de darmwerking. Daarom is het goed om bij diarree de hoeveelheid koffie op een dag te beperken en meer gebruik te maken van thee (soorten). Alcohol stimuleert de darmwerking ook en daarom kunnen alcoholische dranken beter worden vermeden.

 • Matig gebruik van melk en melkproducten.

 • In melk en melkproducten zoals vla en pap zit van nature melksuiker (lactose). Bij diarree wordt melksuiker soms moeilijker verteerd. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te gebruiken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat de melksuiker daarin al is voor verteerd. Wanneer u drinkvoeding gebruikt is dit meestal geen probleem want die zijn lactose arm.

 • Gebruik geen suikervrije producten met de zoetstof sorbitol.

 • Producten met sorbitol kunnen de diarree stimuleren. Sorbitol wordt vaak gebruikt in kauwgom, keelpastilles, snoepjes light (fris-)dranken, cake en koekjes. Op de verpakking staat of een product sorbitol bevat.

 • Zuiveldrankjes met speciale bacteriën zijn soms wel, soms niet zinvol.

 • Als echter de diarree is ontstaan als gevolg van darmirritatie door chemotherapie of als er sprake is van een verminderde weerstand door intensieve chemotherapie is het beter om deze speciale zuiveldrankje niet te gebruiken omdat de bacterieculturen niet altijd veilig zijn in deze situatie. In de supermarkt zijn zuiveldrankjes te koop met speciale bacteriën oftewel probiotica die beloven de darmwerking te verbeteren. Dat is soms gunstig, maar soms ook niet. Als de diarree ontstaan is door gebruik van antibiotica kunnen probiotica helpen om de darm sneller te herstellen als de kuur is afgerond.

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
Ja, ik wil me graag aanmelden