Voedingstips bij een ileostoma

Artikel colostoma/ileostoma
Een ileostoma is een kunstmatige darmuitgang via de buikwand die aansluit op de dunne darm. Bij een ileostoma gaat gemakkelijk veel vocht en zout verloren, doordat de dikke darm niet meer in gebruik is.
De dikke darm zorgt ervoor dat vocht en zout weer worden opgenomen in het lichaam en dat de ontlasting indikt. Bij een ileostoma moeten vocht en zouten worden aangevuld. De uitgang van een ileostoma kan ook verstopt raken, doordat voedselresten de uitgang verstoppen. Dit gebeurt vooral vlak na de operatie.

In de dikke darm vindt gewoonlijk indikking van de ontlasting plaats en worden zout en vocht weer in het lichaam opgenomen. Bij een ileostoma verliest u veel zout en vocht met de ontlasting.

Als u veel gewicht bent verloren of blijft afvallen en klachten houden is een afspraak met de diëtist nuttig om samen met u te kijken wat in uw situatie mogelijk is.

Voedingstips


Meer lezen

Kijk voor meer informatie over leven met een stoma de website van de Nederlandse Stomavereniging op www.stomavereniging.nl of op de website van ervaringsdeskundigen www.stomaatje.nl.