Voeding en kanker gemalen voedingEen gemalen voeding is nodig wanneer u moeite heeft met kauwen. Dit kan zijn omdat:
 • De mond dusdanig is beschadigd dat u niet kunt kauwen.
 • Kauwen te veel energie kost of aandacht vergt.
 • De doorgang van de slokdarm beperkt is.

Om voeding zonder kauwen te kunnen eten is het niet altijd nodig om de hele maaltijd fijn te maken. Het kan al voldoende zijn om gemakkelijker te eten als het vlees en harde groente bij de warme maaltijd wordt gemalen en van brood de korsten worden afgesneden. Soms is het nodig om alle voeding te malen en is brood niet mogelijk. Overleg met uw behandelend arts of verpleegkundige in welke mate uw voeding gemalen zou moeten zijn, maar u ervaart zelf ook wat kan en wat wel en niet bevalt.

Voedingstips


 • Broodmaaltijd

 • Brood kan vervangen worden door pap. Kies voor een gladde pap, zoals: rijstebloempap, karnemelkse pap of bambix. De pap wordt van volle melk en met room of een klontje boter gemaakt voor meer energie.

  U kunt ook vla, yoghurt en kwark in verschillende smaken nemen in plaats van brood. Of een dikke milkshake of smoothie op basis van fruit en roomijs.

 • Warme maaltijd

 • Bij een vloeibaar dieet wordt de warme maaltijd een gemalen soep. Gewone soep bevat doorgaans weinig energie en voedingsstoffen. De vulling van de soep is belangrijk om meer voedingstoffen te leveren. Denk aan gaar (soep)vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli. Kook alles goed gaar, zeef de soep en pureer de vulling van de soep apart. Gebruik eventueel een passeerzeef (passe-vite) om de gepureerde vulling vrij van stukjes te maken. Voeg de gladgemalen vulling weer aan de soep toe. U kunt soep zonodig binden met bloem, maïzena of room. Wanneer het echt nodig is dat de voeding zonder stukjes is, laat dan een blender, staafmixer of keukenmachine lang genoeg draaien zodat er geen stukken gemist worden die tijdens het eten problemen geven. U kunt voor de zekerheid de soep zeven.

  Ook bij een vloeibaar dieet is het belangrijk dat er voldoende gevarieerd wordt met kleur en smaak voor de afwisseling. Wissel bijvoorbeeld tussen: tomaten-, wortel-, spinazie-, kerrie-, erwten-, bonen-, pompoen-, kippen-, vis-, en champignonsoep. Er kan ook soep uit blik genomen worden waarvan de vulling fijngemalen wordt. Let op met grove stukken vlees, deze kunnen niet altijd goed fijngemaakt worden. Haal deze er eventueel uit voordat u gaat pureren.

  Wanneer koken te veel is: Het is mogelijk om maaltijden thuis geleverd te krijgen die voldoet aan uw voedingseisen/-wensen. U kunt zelf of een naaste maaltijden voor meerdere dagen klaar (laten) maken en deze invriezen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van kant en klare babymaaltijden vanaf 4 of 6 maanden. Per potje bevat deze ongeveer de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor volwassenen. Aan deze voedingen is geen zout toegevoegd; breng ze zelf op smaak. De structuur van deze voeding kan soms te grof zijn. Pureer ze dan nog fijn met een staafmixer. De diëtist kan u informeren over andere mogelijkheden. Hier kunt u voedingstips vinden bij boodschappen doen en maaltijden bereiden: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-boodschappen-doen-en-maaltijden-bereiden/

 • Tussendoortjes

 • Als tussendoortje kunnen allerlei producten gebruikt worden, zowel zoet als hartig; zelfgemaakt als kant-en-klaar.

  Zoet: zoete zuivelproducten, mits zonder stukjes. Yoghurt (-drank), gepureerd fruit, knijpfruit, baby-/kleuter fruithapjes. Om deze producten vloeibaarder te maken kunt u ze verdunnen met melk en/of ongeklopte slagroom.

  Hartig: Gebonden kopje soep zonder stukjes, bouillon, tomatensap, groentesap, groentesmoothie, groentehapjes.