Een zachte voeding kan prettig zijn voor u wanneer:
 • het lastig is om goed te kunnen kauwen,
 • bij een pijnlijke mond,
 • bij vermoeidheid,
 • de doorgang in de slokdarm beperkt is.
 • Ook bij een droge mond kan een zachte, smeuïge voeding prettig zijn.

Voedingstips


 • Broodmaaltijd

 • Bij brood levert de (harde) korst vaak het meeste problemen op. Deze kunnen afgesneden worden. Neem eventueel een sneetje brood meer om dit te compenseren.
  Besmeer het brood royaal met boter of margarine (geen halvarine of light smeersel).

  Kies voor een zacht, smeuïg beleg zoals:
  Zoet: jam, appelstroop, chocoladepasta, honing, fruitspread of zelf fijngemaakt fruit, gestampte muisjes.
  Hartig: smeerkaas, roomkaas (met kruiden), paté, leverpastei, smeerleverworst, pindakaas zonder stukjes, roerei, vlees-, ei- of vissalade, humus.

  Probeer ook een pannenkoek of een wentelteefje. Maak de wentelteefjes eventueel zonder broodkorst. Brood kan ook vervangen worden door pap (havermout, gortepap, rijstepap, griesmeelpap, Brinta, brood- of beschuitpap). Door verschillende toevoegingen aan de pap kan er gevarieerd worden in smaak. Er kan ongeklopte slagroom of een klontje boter toegevoegd worden aan de pap om de maaltijd meer energie te laten bevatten.

  U kunt eventueel ook cornflakes, muesli of andere ontbijtgranen nemen en deze even laten weken in melk of yoghurt tot ze zacht zijn.
  Soms is het ook mogelijk om plakjes (jonge) kaas of vleeswaar zoals gekookte ham of boterhamworst te gebruiken. Let dan op dat u de harde randjes verwijdert.

 • Warme maaltijd

 • Vlees, kip, vis, of vleesvervanger: Kies bij voorkeur een zachte vleessoort zoals (braad)worst (eventueel zonder vel), gehaktbal, stoofvlees, ragout, goulash of een zacht gebakken hamburger. Rundvlees wordt gemakkelijk droog, varkens-, kalfs- of lamsvlees zijn vaak zachter. Vis kan goed gestoomd of gestoofd worden en is dan vaak zacht van structuur.
  Kies van de vleesvervangers ook een zachte variant, zoals balletjes. Let bij de bereiding op dat de vleesvervangers zacht bereid worden. Deze kunnen in de pan snel hard worden.

  Kipfilet kan droog en draderig zijn. Kippendij en kippenpoot is zachter en minder droog. Let dan wel op met het bot en de pezen.
  Voeg op het bord ruim jus, warme of koude sauzen, of een vruchtencompote (appel, cranberry, abrikoos) toe om het eten nog smeuïger te maken. Denk bijvoorbeeld aan tomatenketchup, cocktailsaus, mayonaise en appelmoes.

  Groenten: Kies groenten die zacht gekookt kunnen worden. Denk aan: aubergine, bloemkool- en broccoli roosjes, erwtjes, worteltjes, courgette, spinazie (a la crème), andijvie, paksoi, raapstelen, witlof, schorseneren, fijngesneden en gekookte rode kool, bietjes, zacht gekookte blokjes pompoen, witte, bruine of kidneybonen.

  Voeg na het afgieten een klontje boter of scheutje room toe voor meer voedingsstoffen of meng de gare groente met een groentesaus. Voeg op het bord ruim jus, saus of vruchtencompote toe om het geheel nog zachter te maken. Rijst kan volgens aanwijzingen op verpakking bereid worden. Bij slikklachten kunnen losse rijstkorrels lastig zijn. Meng de rijst met een jus, saus of een vruchtencompote om de korrels samen te houden en zo te eten. Oordeel zelf of dit gaat in uw situatie.

  Sperzieboontjes, peultjes, mais, zuurkool en asperges blijven vaak draderig, ook als ze gaar zijn. Dat kan worden opgelost door ze klein te snijden en met veel jus/saus te eten. Maak eventueel gebruik van groente uit pot of blik. Deze zijn vaak al iets zachter. U kunt ook voor diepvriesgroenten kiezen.

  Aardappelen, rijst, pasta: Kies voor de aardappelen een kruimige variant. Maak de gekookte aardappelen fijn op het bord of maak een puree. Maak eventueel gebruik van een kant-en-klaar aardappelpuree uit het vers-schap in de winkel of uit een pakje.

  Voeg extra boter, crème fraîche, mayonaise of olie toe om de voeding zachter te maken. Met gare kleingesneden groente zoals boerenkool, wortelen, andijvie, spruitjes kan ook stamppot worden gemaakt.

  Kook pasta extra zacht en voeg ruim saus toe om het eten en het slikken te vergemakkelijken.

  Soep: Gewone soep bevat doorgaans weinig energie en voedingsstoffen. Met veel vulling kan soep meer voedingstoffen leveren. Zachte balletjes kunnen eventueel wel geprobeerd worden, let op met grote stukjes vlees in de soep.

  Heeft u geen energie om zelf te koken en boodschappen te doen, dan kunt u gebruik maken van kant en klaar maaltijden uit het vers-schap in de supermarkt. Het is ook mogelijk om maaltijden thuis geleverd te krijgen die voldoen aan uw wensen. U kunt ook zelf maaltijden voor meerdere dagen klaar (laten) maken en deze invriezen voor een later moment. Meer tips over boodschappen doen en maaltijden bereiden kunt u hier vinden: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-boodschappen-doen-en-maaltijden-bereiden/.

  De slager en de groenteboer hebben vaak stamppotten, eenpansgerechten en andere kant en klare maaltijden om thuis op te warmen. Lees hier verdere tips: https://www.voedingenkankerinfo.nl/voedingstips-bij-vermoeidheid/.

 • Tussendoortjes

 • Als tussendoortje kunnen allerlei producten gebruikt worden, zowel zoet als hartig, zelfgemaakt als kant en klaar.
 • Als u gewicht blijft verliezen, maak dan een afspraak met een diëtist. Vraag bij uw arts of verpleegkundige naar de diëtist waar zij mee samenwerken.
 • Voor meer ideeën voor tussendoortjes kunt u hier kijken: https://www.voedingenkankerinfo.nl/tussendoortjes/.

Hartig: Meestal is de structuur van diverse salades zacht genoeg zoals huzarenslaatje, eiersalade, krabsalade, kip-kerrie en kipsaté salade. Tonijnsalade en humus zijn vaak al fijn en zonder stukjes. Groentesalades (selderij, farmer, komkommer, etc.) zijn minder geschikt om fijn te maken omdat groenten rauw zijn en daardoor altijd harde stukjes zullen blijven. Verder kunnen zachte blokjes kaas (zowel Nederlandse als buitenlandse), zachte leverworst en knakworstjes geprobeerd worden.

Zoet: zoete zuivelproducten, yoghurt, kwark, gepureerd fruit, knijpfruit, baby-/kleuter fruithapjes, ontbijtkoek besmeerd met boter, eierkoek met boter, een plakje cake, roze koek, bonbons met zachte vulling. Let er op dat u een variant kiest zonder toegevoegde pitten en noten.