Artikel kauw en slikproblemen bij kanker chemo
Kauw- en slikproblemen zijn er in veel vormen met verschillende oorzaken. De klachten kunnen van lange of korte duur zijn. Houd voor jezelf een overzicht van wat gaat en wat niet gaat. Overleg bij aanhoudende problemen met je arts en vraag om een verwijzing naar een logopedist en diëtist.

Als je mond, keel of slokdarm (mee)bestraald worden, is de kans groot dat je problemen krijgt met slikken. Hieronder vind je een aantal tips als je last hebt van kauw- en slikproblemen.

Voedingstips


  Tip 1: Pas de structuur van je voeding aan

  In overleg met de dokter, logopedist of diëtist en op basis van je eigen ervaring kan worden vastgesteld of het voldoende is als je voeding zacht is of dat de voeding moet worden gemalen of helemaal vloeibaar moet zijn. Het kan lastig zijn om een andere manier van eten te leren. Klik op onderstaande links voor voedingstips en ideeën voor zachte, gemalen of vloerbare voeding:


 • Tip 2: Varieer in kleur

  Zachte, gemalen en/of vloeibare voeding kan minder herkenbaar zijn dan de oorspronkelijke voeding. Ook lijkt het misschien vaak hetzelfde te smaken. Je kunt deze maaltijden aantrekkelijker maken door te variëren met verschillende kleuren van groenten en kruiden.

  Tip 3: Kies voor andere voedingsmiddelen om tekorten te voorkomen

  Zachte, gemalen of vloeibare voeding bevat over het algemeen minder energie en voedingsstoffen dan ‘gewone’ voeding. Hierdoor is het moeilijker om op gewicht te blijven en alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies daarom voor volle producten, zoals volle melk en volle yoghurt. Je kunt ook producten toevoegen aan de maaltijd die veel calorieën bevatten, zoals room en crème fraîche. Hierdoor bevat de maaltijd in zijn geheel meer energie.

  Ook is het belangrijk om gevarieerd te eten zodat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je producten weglaat die lastig zijn om te eten, kan het voorkomen dat je last krijgt van tekorten. Maar door andere voedingskeuzes te maken, is het vaak mogelijk toch alle noodzakelijke voedingsmiddelen binnen te krijgen.

  Tip 4: Raadpleeg een diëtist

  Wanneer je geheel afhankelijk bent van vloeibare voeding is een afspraak met een diëtist aanbevolen om na te gaan of je voeding voldoende voedingsstoffen bevat. Dat kan ook nuttig zijn als je lang op gemalen voeding bent aangewezen. Vaak is aanvulling met voedingssupplementen of speciale voedingspreparaten nodig om niets te kort te komen.

  Inspiratie voor recepten

  Bij Recepten vind je allerlei recepten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met kanker. Bij deze recepten is aangegeven hoe grof of fijn de maaltijd is. Zo vind je snel recepten die prettig kunnen zijn bij kauw- en slikproblemen.Daarnaast vind je hieronder voorbeelden van kookboeken en brochures waarin je nog meer inspiratie kunt op doen voor zachte, gemalen of vloeibare maaltijden.

 • Als eten even moeilijk is 2 en 3. Thea Spierings. Caplan Publishing. 2014. Kookboek met recepten en praktische tips voor eten in een aangepaste consistentie tijdens of na behandeling van hoofd-halskanker.
 • Piet Puur. Piet Huysentruyt. Lannoo, 2010. Kookboek met pureegerechten, gemixte voeding, shakes en smoothies bij problemen met kauwen, slikken of vast voedsel. Niet meer nieuw leverbaar, mogelijk wel via de bibliotheek of tweedehands verkrijgbaar.
 • Als eten moeilijker wordt. Yves Meerman en Lemaitre Dirk, ABC Uitgeverij 2015. Kookboek met gerechten bij kauw- en slikproblemen en smaak- en geurveranderingen. Niet meer nieuw leverbaar, mogelijk wel via de bibliotheek of tweedehands verkrijgbaar.
 • Gezond eten rond chemotherapie. José van Mil en Christine Archer-Mackenzie, Utrecht. Poiesz Uitgevers Bv: 6e druk, 2018. Kookboek voor problemen met kauwen, slikken en smaak bij chemotherapie met een indeling naar ‘textuur’: luchtig, smeuïg, zacht met beet, vloeibaar, krokant of stevig.
 • Als eten even moeilijk is – Tips, recepten en adviezen over eten na hoofd- halskanker. https://alsetenevenmoeilijkis.nl/
 •  

  Lees ook:

  Hoe kan ik zo makkelijk mogelijk slikken als de slijmvliezen van de mond of keel opzwellen?
  Wat kan ik het beste eten bij pijn in de mond of keel?
  Wat kan ik doen als ik last heb van een droge mond?
  Wat kan ik doen als ik last heb van slijmvorming in de mond of keel?
  Wat kan ik doen als ik me regelmatig verslik?

   

  Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste ontwikkelingen over voeding en kanker? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:
  Ja, ik wil me graag aanmelden