Voedingstips bij misselijkheid en braken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij misselijkheid en braken


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Misselijkheid is heel vervelend. Het kan verschillende oorzaken hebben. Misselijkheid kan komen door kanker zelf, of van de behandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie. Medicijnen zoals pijnstillers kunnen je ook misselijk maken.

Misselijk door voeding?

Voeding is meestal niet de oorzaak van misselijkheid. Misselijkheid kan er wel voor zorgen dat je minder gaat eten. Om er toch voor te zorgen dat je voldoende eet en drinkt, kun je het volgende proberen:

Eet en drink bij bestraling in het buikgebied of bij de maag vanaf een half uur van tevoren tot een half uur erna niet.


Bij chemotherapie word je meestal een uur na de behandeling minder misselijk. Wacht tot die tijd met eten en drinken.


Eet en drink op het moment dat je minder misselijk bent. Houd bij heftige misselijkheid een eetpauze.


Eet vaker kleine lichte maaltijden of snacks in plaats van grote maaltijden.


Kies voor koude gerechten of laat eten eerst afkoelen. Koude gerechten vallen bij misselijkheid vaak beter in de smaak dan warme gerechten.


Zorg ervoor dat je altijd iets in je maag hebt. Een lege maag kan namelijk ook een misselijk gevoel geven. Met name ’s morgens vroeg kan het helpen om te knabbelen op droog voedsel, zoals toastjes, crackertjes of een soepstengel.


Zuig of kauw op een ijsklontje, kauwgom, waterijsje of zachte stukjes fruit. Door te zuigen op iets gaan de speekselklieren werken. Dit voorkomt een droge mond en een vieze smaak.


Probeer gember of pepermunt om het gevoel van misselijkheid te verminderen en je maag tot rust te brengen.


Zorg dat je voldoende drinkt. Een tekort aan vocht verergert misselijkheid. Je kunt aan de kleur van je urine zien of je genoeg drinkt. Donkergekleurde urine betekent een tekort aan vocht.


Kijk of het drinken van dranken met prik helpt tegen de misselijkheid. Het koolzuur in deze dranken kan helpen om een te veel aan lucht uit de maag op te boeren en zo het gevoel van misselijkheid te verminderen. Zorg dat de dranken bij het drinken niet te koud zijn, dit kan weer maagklachten geven.


Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten.


Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt.


Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.


Zit rechtop tijdens het eten en blijf tot een half uur na het eten rechtop zitten. De maaltijd kan zo beter zakken; dit kan misselijkheid helpen voorkomen.


Probeer te ontspannen tijdens het eten, onder andere door te zorgen voor een rustige eetomgeving. Bezorgdheid en opwinding kunnen misselijkheid erger maken.


Forceer niets.


Overleg met de arts of medicijnen tegen de misselijkheid je kunnen helpen.


Lees meer over eten en drinken bij misselijkheid.


Een samenwerking tussen