Voedingstips bij vermoeidheid

Voeding en kanker vermoeidheid
Vermoeidheid bij en na kanker heeft te maken met energie die u niet heeft. Daarbij gaat het niet alleen om lichamelijke maar ook om geestelijke (mentale) energie. Vermoeidheid bij kanker komt vaak voor en wijkt duidelijk af van de vermoeidheid die gezonde personen ervaren na fysieke of mentale inspanning. Vermoeidheid bij kanker is heviger en intenser, kan iemand plotseling overvallen, komt niet alleen door geleverde inspanning en wordt slechts gedeeltelijk of helemaal niet beïnvloed door rust of slapen.

Het terugkrijgen van voldoende energie kan een langdurig proces zijn, maar er zijn manieren die u kunnen helpen de klachten te verbeteren en ermee om te gaan. Voeding, beweging en ook mentale ondersteuning kunnen u hierbij helpen.

Wat kan extreme vermoeidheid veroorzaken?

Verschillende factoren zoals:

Wat kan ik doen?


Misschien bent u zo moe dat u er niet aan moet denken om te gaan bewegen. Voldoende rust is nodig voor een goed herstel, maar alleen rust lost het vermoeidheidsprobleem niet op. Regelmatige beweging is een belangrijk onderdeel van herstel en bestrijding van vermoeidheid. Door beweging en vooral speciale training van de spieren bouwt u uw conditie weer op, versterkt u uw spieren en kan de vermoeidheid afnemen.

Probeer zo actief mogelijk te zijn en kijk wat voor u haalbaar is en wat u een fijne manier van bewegen vindt. Nog een voordeel van lichaamsbeweging is dat het de eetlust stimuleert. Bovendien komt bewegen het algemene welbevinden ten goede. Lees de tips om actief te worden.

Een oncologiefysiotherapeut kan u adviseren over geschikte oefeningen en u individueel of in een revalidatieprogramma begeleiden om uw conditie weer op te bouwen na de behandeling.

Op dit moment wordt veel onderzoek gedaan naar het effect van trainingsprogramma’s voorafgaand aan de behandeling en tijdens de behandeling. In sommige ziekenhuizen  is een trainingsprogramma al standaard onderdeel van de zorg.

Om uw lichamelijke kracht te behouden of te herwinnen is het, naast bewegen, nodig dat u voldoende en goed eet. Dit betekent dat u een volwaardig voedingspatroon heeft die alle noodzakelijke voedingsstoffen levert die het lichaam nodig heeft.

Klik op het boodschappenlijstje voor een PDF-bestand wat u kunt opslaan of printen. 

Als de vermoeidheid tot gewichtsverlies leidt komt u gemakkelijk voedingsstoffen tekort en is het belangrijk persoonlijk advies over uw voeding te krijgen en uw behandelaar te vragen een verwijzing te geven naar een oncologiediëtist.

Als u weinig energie heeft, kan het u veel moeite kosten maaltijden te bereiden. Wellicht kunnen volgende tips u hierbij helpen: