Voedingstips bij verstopping - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Voedingstips bij verstopping


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Een moeilijke stoelgang noemen we ook wel verstopping of obstipatie (moeite met poepen). Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. 

Oorzaken verstopping

Verstopping kan onder andere komen doordat je:

  • minder beweegt;
  • medicijnen gebruikt die de stoelgang beïnvloeden;
  • minder eet en/of drinkt;
  • te weinig vezels binnenkrijgt;
  • een vernauwing van de darm hebt, bijvoorbeeld door een tumor of operatie.

Het is niet nodig om iedere dag ontlasting te hebben (ofwel te poepen). Als je ontlasting hard en pijnlijk is en je al langer dan 3 dagen geen ontlasting hebt gehad, kunnen onderstaande tips helpen.

Als de verstopping wordt veroorzaakt door een tumor die de maag of darm (deels) blokkeert, is onderstaand advies niet van toepassing. Vraag je arts of oncologiediëtist in dit geval voor advies.

Ook als je darmkanker hebt of hebt gehad raden wij aan om eerst naar een oncologiediëtist of arts te gaan voordat je je voeding verandert.

Voedingstips

Eet voldoende vezels (30-40 gram per dag)

Bij verstopping kunnen vezels samen met voldoende vocht de ontlasting soepel en zachter maken en houden. Ook houden vezels de darm in beweging. Kies zoveel mogelijk voor volkorenproducten. Doe dit alleen als je er veel bij kunt drinken. Als je veel vezels eet en weinig drinkt, zal je stoelgang namelijk nog moeilijker worden. De combinatie van vezels en vocht is dus erg belangrijk. Vezels zitten onder andere in volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren couscous, groente, fruit, noten, pitten en zaden. Lees meer over vezels.

Drink 2 liter per dag

Vocht is nodig om de ontlasting soepel en zacht te krijgen.  Twee liter vocht per dag staat gelijk aan tien glazen per dag. Niet alleen water telt als vocht, maar ook andere dranken als thee, koffie en melk. Daarnaast tellen ook soep, vla en yoghurt mee. Lees meer over vocht.

Kom in beweging

Bewegen zoals wandelen of fietsen zorgt ervoor dat de darmen in beweging komen. De ontlasting zal zich op die manier makkelijker door de darmen heen verplaatsen. De stoelgang zal zo makkelijker worden. Lees meer over beweging.

Ontbijt elke dag

Zorg dat je iedere dag begint met een goed ontbijt, bijvoorbeeld een schaaltje kwark met fruit en muesli of 2 sneetjes volkorenbrood met beleg met daarbij 1-2 glazen drinken. ’s Nachts bewegen je darmen minder dan overdag. Door te ontbijten breng je je darmen op gang.

Medicijnen voor de stoelgang

Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat de stoelgang makkelijker gaat. Vraag je arts hiernaar. Als je medicijnen met morfine gebruikt, is een laxeermiddel altijd nodig. Vraag altijd aan je arts welk laxeermiddel je moet gebruiken.

Stel toiletbezoeken niet uit

Ga meteen naar het toilet als je voelt dat het moet, stel dit niet uit. Door het uit te stellen, verdwijnt de prikkel en wordt de verstopping erger. Let ook op je houding op de wc. Zet eventueel een voetenbankje of opstapje onder je voeten. Dit zorgt voor een betere houding.

Rustige omgeving

Probeer te zorgen voor een rustige omgeving met genoeg privacy waarin je ontspannen genoeg bent om naar het toilet te gaan.

Vraag om hulp

Wanneer de verstopping niet lijkt te verbeteren, vraag dan om advies bij je arts.

Recepten

We hebben twee recepten voor u uitgezocht die vezelrijk zijn:

Vissoep met pompoen

Vegetarische ratatouille


Een samenwerking tussen