Voedingstips om het risico op een infectie te verminderen

Voeding en Kanker info - Bacterien & Hygiene
Ons immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen infecties en ziektes. Maar tijdens en na de behandeling van kanker kan het minder goed werken. Behandelingen zoals chemotherapie, zijn erop gericht de groei en het delen van kankercellen te remmen, maar hebben vaak ook invloed op gewone cellen, zoals witte bloedcellen die een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem zijn. Als het immuunsysteem minder goed werkt, daalt uw afweer en bent u vatbaarder voor infecties.

Wie hebben een verhoogd risico?

Mensen die worden behandeld voor bepaalde vormen van leukemie en lymfeklierkanker en die een intensieve chemotherapie ondergaan, hebben een verhoogd risico op voedselinfecties. Door de intensieve chemotherapie daalt het gehalte aan witte bloedcellen (leucocyten) waardoor de afweer sterk is verminderd. Hierdoor is er een grotere kans op onder andere een voedselinfectie. Het is in deze situatie extra belangrijk om op de voedselhygiëne te letten en het kan zelfs nodig zijn om over te gaan op speciale hygiënische voeding.

Een hygiënische voeding is een voeding die zo min mogelijk ziektekiemen bevat, zoals schimmels, gisten en ziekteverwekkende bacteriën. Deze voeding wordt dus geadviseerd bij sommige vormen van kanker waarbij de afweer verminderd is of wanneer de afweer bewust onderdrukt moet worden (zoals bij stamceltransplantatie) en er een verhoogde kans op voedselinfecties bestaat.  De behandelend arts bepaalt of en hoelang dat in uw situatie nodig is.

Verminderde afweer

Er is sprake van verminderde afweer bij:

De ‘dip’ na chemotherapie, dat wil zeggen dat de witte bloedcellen (leucocyten) verlaagd zijn.

Tijdens en na chemotherapie en/of bestraling kan de afweerfunctie van de darm verminderd zijn en is het risico op infecties verhoogd.

Het gebruik van medicatie die de afweer onderdrukt.

Voedingstips


Hoe kan ik voeding hygiënisch bereiden?

Rauwe producten bevatten vaker schadelijke bacteriën. Het is daarom het best de volgende voedingsmiddelen te vermijden:

Kijk ook bij Hygiënische voeding bij een verminderde afweer.