Drinkvoeding is vloeibare voeding, meestal in een flesje. Het bevat veel calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen en soms ook vezels. In een periode dat het niet lukt om voldoende te eten levert drinkvoeding (extra) noodzakelijke voedingsstoffen.

Waarom drinkvoeding?

Voldoende voeding en vocht zijn extra belangrijk tijdens ziekte of herstel van ziekte. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van een operatie vergt veel van het lichaam en zijn reserves. Daarnaast is eten tijdens ziekte soms moeilijk, bijvoorbeeld door kauw- en slikklachten of misselijkheid. Met drinkvoeding is het mogelijk om dan extra energie en voedingsstoffen binnen te krijgen.

Gebruik van drinkvoeding

Drinkvoeding kan als aanvulling op de voeding gebruikt worden of ter vervanging van één of meer maaltijden per dag of ter vervanging van een volledige dagvoeding. De diëtist en/of arts adviseert u over de verschillende mogelijkheden, soorten en hoeveelheden.

Aandacht voor (drink)voeding alléén is niet voldoende. Zonder beweging en training worden de extra energie en eiwitten omgezet in vet in plaats van spieren. Het zijn juist de spieren die van belang zijn voor een betere conditie en om weer fitter te worden. Het is daarom belangrijk om bij het gebruik van drinkvoeding ook voldoende te bewegen.

Heeft drinkvoeding nadelen?

Een nadeel van het gebruik van drinkvoeding kan zijn dat het drinken ervan snel een verzadigd gevoel geeft. Hierdoor kan het zijn dat je sneller een misselijk gevoel krijgt of naast de drinkvoeding minder kunt eten of drinken.

Een ander nadeel kan zijn dat er van drinkvoeding te veel wordt verwacht. Dat geldt vooral als de achteruitgang in gewicht en conditie wordt veroorzaakt door progressie van kanker en als de patiënt in de laatste fase van zijn ziekte is. In deze fase eet en drinkt een patiënt geleidelijk aan steeds minder en dat is een natuurlijk proces. Extra voeding lost dat probleem niet op en werkt zelf averechts omdat de geconcentreerde voeding te zwaar is voor het lichaam.

Wat als ik moeite heb met grote hoeveelheden drinkvoeding?

De meeste soorten drinkvoeding bevatten ongeveer 300 calorieën per flesje. Wanneer er een probleem is met de hoeveelheid die gedronken moet worden, kan in overleg met de diëtist worden gekozen voor extra geconcentreerde drinkvoeding, die meer calorieën levert in een kleiner volume. Met een minder grote hoeveelheid kan dan toch de gewenste inname worden bereikt.

Zoveel wensen, zoveel smaken

Er zijn veel verschillende smaken en varianten drinkvoeding verkrijgbaar. Afwisseling en afstemming op ieders voorkeuren zijn daardoor mogelijk. Er is bijvoorbeeld drinkvoeding op basis van melk, yoghurt of sap.

Er zijn ook neutrale smaken. Deze kunnen worden verwerkt in pap, een milkshake, in soep, een smoothie of zelfs in het beslag voor een pannenkoek.

Tips voor het drinken van drinkvoeding

  • Drink het langzaam op; neem af en toe een paar slokjes. Neem ruim de tijd voor een flesje. Dit voorkomt een vol gevoel
  • De zoete smaak wordt verminderd door de drank koud te serveren, een ijsblokje toe te voegen of door het te mengen met een klein scheutje melk, karnemelk of yoghurt
  • Door ziekte of medicijngebruik kan je smaak veranderen; iets dat je vroeger niet lustte, kun je nu wel lekker vinden en omgekeerd. Probeer daarom verschillende smaken van verschillende merken
  • Na het gebruik van drinkvoeding kun je slijmvorming ervaren. Dit kun je verminderen door na de drinkvoeding een slokje water of vruchtensap te nemen.

Hoe kan ik drinkvoeding het beste bewaren?

De flesjes drinkvoeding kunnen in een gesloten verpakking buiten de koelkast bewaard worden, tenzij anders op de verpakking staat vermeld. De flesjes zijn beperkt houdbaar. Een geopende verpakking kunt u twee uur buiten de koelkast bewaren en 24 uur in de koelkast.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Drinkvoeding op medische indicatie wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Houd wel rekening met een eventueel verplicht eigen risico. Een diëtist is bevoegd om een vergoeding voor drinkvoeding aan te vragen bij de zorgverzekeraar. Of er in dit geval sprake is van een medische indicatie, kun je met je diëtist of arts bespreken.

Drinkvoeding aanvragen

Er zijn twee manieren om drinkvoeding aan te vragen. Dit kan via een diëtist of via de apotheek.

Een diëtist vraagt de drinkvoeding digitaal aan bij een bedrijf wat medische producten, zoals drinkvoeding levert. Het bedrijf levert de drinkvoeding en stuurt vervolgens de rekening door naar de zorgverzekeraar. Na de eerste levering kunt u de drinkvoeding zelf bestellen via het bedrijf.

De huisarts of diëtist geeft een machtiging af voor drinkvoeding. Deze lever je in bij de apotheek. Je kunt de drinkvoeding hierna bij de apotheek ophalen of het wordt bij u thuisbezorgd totdat de machtiging verlopen is.

Op vakantie met drinkvoeding

Als je voor een langere periode op vakantie gaat is het mogelijk om meer voeding te bestellen dan nodig is voor een maand. Overleg dit met de apotheek of het bedrijf wat de drinkvoeding levert.