Wat is parenterale voeding? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat is parenterale voeding?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Parenterale voeding is voeding die via een infuus direct in het bloed komt. Parenteraal betekent: buiten het maag-darmkanaal om.

Wanneer is parenterale voeding nodig?

Parenterale voeding kan nodig zijn als de darmen niet goed werken. Dit kan komen door de tumor, door een operatie of als bijwerking van de behandeling. Bijvoorbeeld als je een langere tijd last hebt van braken of diarree, bij een ontsteking van het darmslijmvlies, een darmafsluiting of een gat in de darm (darmperforatie).

Voedingsstoffen

Met parenterale voeding is het mogelijk om toch alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Parenterale voeding kan als volledige voeding worden gegeven, of als aanvulling op sondevoeding, drinkvoeding of het gewone eten en drinken. De arts en diëtist stellen gezamenlijk vast welke samenstelling de parenterale voeding moet hebben en hoe lang het nodig is.

Parenterale voeding wordt in de (ziekenhuis)apotheek bereid, en bestaat uit losse onderdelen (ook wel componenten genoemd) of kant-en-klare zakken.

Starten met parenterale voeding

Er wordt in het ziekenhuis met parenterale voeding gestart. In de beginfase kunnen er namelijk problemen zijn en is het belangrijk dat er goede controle is. Als er langere tijd (vrijwel) niets is gegeten of gedronken, dan is er risico op het refeeding syndroom. Parenterale voeding moet dan langzaam worden opgebouwd en er moeten extra controles gedaan worden. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld regelmatig gecontroleerd of de plek waar de naald in je lichaam zit niet gaat ontsteken.

Risico’s parenterale voeding

Omdat parenterale voeding via een infuus direct in het bloed terecht komt, is er een hoger risico op infecties. Ook is er een hogere kans op een bloedprop (trombose), klaplong, en problemen met de lever. Ook is het voor de darmen beter om de periode van parenterale voeding zo kort mogelijk te houden. Zelf eten, drinkvoeding en sondevoeding zijn beter voor de darmen dan parenterale voeding.

Parenterale voeding thuis

Parenterale voeding wordt normaal gesproken alleen in het ziekenhuis gegeven. Bij voorkeur gaan patiënten pas naar huis wanneer de darmen weer goed werken en er weer normaal gegeten en gedronken kan worden, eventueel met aanvullende drinkvoeding of sondevoeding.

Als het nodig is, kan thuis worden doorgegaan met parenterale voeding. In dat geval moet er regelmatige bloed geprikt worden. Ook moet de plek waar de naald in je lichaam zit gecontroleerd worden. Er wordt hiervoor een speciaal team van de thuiszorg ingeschakeld.

Gespecialiseerde centra

In Nederland zijn er twee centra gespecialiseerd in parenterale voeding thuis. Dit zijn het Amsterdam UMC (locatie AMC) in Amsterdam en het Radboud UMC in Nijmegen. Om in contact te komen met het parenterale voeding thuisteam van het Amsterdam UMC kun je mailen naar tpvthuisteam@amc.nl of bellen naar 020 5665120.

Stoppen met parenterale voeding

Wanneer je weer zelf kunt eten, of wanneer je darmen sondevoeding kunnen verdragen, kan er gestopt worden met de parenterale voeding. Dit gaat in overleg met je arts en diëtist.


Een samenwerking tussen