Voeding en Kanker info - smoothie drinken rietjeDoor de bestraling kunnen de spieren in het bestraalde gebied aangetast worden. De spieren worden hierdoor minder soepel. Het doorslikken van voedsel gaat daarom moeilijker.

Ook is de kans dat u zich verslikt groter. Verslikken kan ook voorkomen door verzwakking van de keelspieren, bijvoorbeeld door een beroerte of een zenuw- of spieraandoening.

We hebben een aantal tips voor u verzameld:

  • Bij grote kans op verslikken geven producten van gemengde consistentie vaak problemen, zoals dunne soep met stukjes vlees, vermicelli of groenten. U kunt beter voor een gebonden soep of eventueel een heldere bouillon kiezen.
  • Probeer uit bij welke etenstemperatuur u zich minder verslikt. Vaak gaan koude gerechten beter. Gebruik eventueel ijsklontjes.
  • Zorg dat u rechtop zit tijdens het eten. Een achterover hangend hoofd vergroot de kans op verslikken. Als u een ruime beker of een wijd glas gebruikt, hoeft u uw hoofd niet zo ver achterover te houden.
  • Bij gemalen voeding: de verschillende etenswaren apart malen en serveren. Zo blijven de smaken gescheiden, de producten herkenbaarder. U kunt eventueel de verschillende etenswaren met een ijslepel op het bord scheppen.
  • Snijd of maal het voedsel zeer fijn en breng het vervolgens met vocht, room, jus of saus op de gewenste dikte.
  • Voeg verdikkingsmiddel toe om de voeding gemakkelijker te laten glijden en om verslikken te voorkomen bij dun-vloeibare voeding. Dun vloeibare voeding is alle voeding die u met een rietje kunt drinken, zoals bouillon, thee, koffie, frisdrank, vruchtensappen. Er zijn verschillende verdikkingsmiddelen in poedervorm te koop. U kunt deze toevoegen aan uw drinken of soep. Ook uw gemalen gerechten worden door toevoeging van verdikkingsmiddel makkelijker te eten.
  • Pas op met eten en drinken tegelijkertijd. Slik eerst het eten door en neem dan pas een slokje drinken of een volgende hap.
  • Zorg dat u niet teveel afgeleid wordt tijdens het eten. Neem kleine hapjes en slokjes en kauw het eten goed. Slik bewust en geconcentreerd.
  • Hebt u het idee dat u ondanks deze tips onvoldoende voedsel binnen krijgt? Neem contact op met uw verpleegkundige of arts. Zij kunnen u doorverwijzen naar de diëtist die uw voeding zal beoordelen en adviezen kan geven om de inname te verhogen Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets na elke maaltijd, maximaal 4x per dag, met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride of gebruik een mentholvrije of milde tandpasta. Als u een kunstgebit draagt, maak het dan schoon met een neutrale zeep.

Terug naar: Wat kan ik het beste eten als ik moeilijk kan slikken?

Zie ook: Voedingstips bij kauw- en slikproblemen