- Voeding en Kanker Info - https://www.voedingenkankerinfo.nl -

Wat kan ik het beste eten bij pijn in de mond of keel?

Voeding en Kanker info - slikken, keel
Voeding en Kanker info - slikken, keelOntsteking van de slijmvliezen van de mond (mucositis) is een veelvoorkomende bijwerking bij chemotherapie en bij bestraling op het mond-keelgebied. Deze ontsteking zorgt voor veel pijn bij het eten, slikken en praten.

Oorzaken van een ontsteking van het mond-keelgebied

Bij chemotherapie kan deze ontsteking veroorzaakt worden doordat de chemotherapie sneldelende cellen doodt. De cellen in de mond delen snel. Chemotherapie tast niet alleen kankercellen aan, maar ook gezonde cellen die snel delen (zoals die in het mondslijmvlies). Chemotherapie kan het mondslijmvlies beschadigen en zo ontstekingen in de mond/keel veroorzaken. Ook bij bestraling van uw mond-keelgebied raken de sneldelende cellen beschadigd waardoor u kans hebt op een pijnlijke en ontstoken mond of keel. Bij gelijktijdige bestraling en chemotherapie kan deze klacht langer aanhouden dan bij bestraling of chemotherapie alleen.

De mond wordt nog sneller pijnlijk als u een gebitsprothese heeft die niet goed past omdat deze het mondslijmvlies extra kan beschadigen.

Wat kan ik doen?

Om de pijn in de mond of keel te verzachten kunnen onderstaande tips wellicht helpen. Deze tips werken voor de meeste patiënten maar het is goed om ze allemaal te proberen. U merkt dan vanzelf wat in uw situatie het prettigst is.

Zure voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld frisdrank, sinaasappelsap, appelsap, appel. Maar natuurlijk ook in zuur ingelegde producten, zoals augurken, uitjes, zure bom.

Zie ook de Voedingstips bij een pijnlijke mond.