Voeding en Kanker info -groenten en fruitJa, voor vers fruit klopt dat. Bewerkt fruit, zoals uit blik, als moes of als sap, bevat minder vitamine C. Vitamine C gaat verloren zodra u fruit bewerkt. Bovendien gaan er vezels verloren zodra u er sap van maakt. Dit zijn nu juist twee van de onderdelen die fruit zo gezond maken. U kunt daarom het beste kiezen voor vers fruit. Mocht u geen fruit kunnen eten, dan is vers vruchtensap een geschikte vervanger (wel meteen consumeren om vitamineverlies te voorkomen).

Groente uit glas of blik een goed alternatief

U kunt koelverse maaltijden, diepvriesproducten en groenten in blik en glas goed vergelijken met vers bereide producten. U kunt dus gerust kiezen voor spinazie uit de diepvries of bietjes uit een potje. Doordat de moderne bereidingswijzen, diepvries- en koelmogelijkheden zo goed zijn, is de voedingswaarde van deze producten goed. Die is ongeveer even hoog en soms zelfs hoger dan de maaltijden die u thuis maakt.

Bij het Voedingscentrum kunt u meer lezen over gezonde kant-en-klaar maaltijden. Deze maaltijden moeten bijvoorbeeld genoeg groente bevatten (minstens 150 gram) en weinig zout.

Kant-en-klaar maaltijden een mooie oplossing

Verse producten kopen en bereiden naar eigen smaak is soms lekkerder, maar boodschappen doen en koken vergen energie en tijd, terwijl u dat misschien niet altijd heeft. Wanneer u bijvoorbeeld dagelijks naar het bestralingscentrum moet reizen, kan er weinig tijd overblijven om te eten of om te koken.

Ook kan het zijn dat u door de behandeling moe bent en hierdoor geen boodschappen kunt doen of eten kunt maken. Met kant-en-klaar producten, die u alleen maar hoeft op te warmen, kunt u ook een goede maaltijd op tafel zetten.Op momenten dat u erg  moe bent, is dit een goede oplossing! Ook als u last hebt van geurtjes, bijvoorbeeld bij het koken, is een kant-en-klaar maaltijd een mooie oplossing. Bij het warm maken van een kant-en-klaar maaltijd komen minder geurtjes vrij dan bij gewoon koken.